2020-07-07T13:37:56+03:00
Ana Sayfa Dünya 7 Temmuz 2020 571 Görüntüleme

İngiliz Financial Times yazdı… Hafter Fransa için artık yük

Financial Times gazetesi, Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri darbeci Hafter’in bundan sonra Fransa amacıyla yük durumuna geldiği, Paris’in Ankara’yı suçlamasının arkasındaki aslolan sebebin de darbeci Hafter’e bel bağlamak amacıyla yapmış olduğu hatanın üstünü örtme girişimi bulunduğunu yazdı.

İngiltere’de piyasaya sürülen Financial Times’ın haberinde, Fransa’nın BM destekli hükümeti devirmek amacıyla başkent Trablus’a hücum eden Hafter’i destek verdiği sayılan tek Avrupa ülkesi olduğuna vurgu yapılmış oldu.

Paris’in Ankara ile anlaşmazlığının Türkiye’nin müdahalesinin Libya’da dinamikleri değiştirmesi ve Hafter güçlerinin son haftalarda bir takım yenilgiye uğratılmasından kaynaklı arttığı kaydedilen haberde, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Paris’in yansız bir {duruş} benimsediğinde ısrar etmiş olduğu yalnız bu “yeni kalibrasyonun” Türkiye’nin desteği sayesinde Hafter güçlerinin püskürtülmesinden kaynaklandığı belirtildi.

“BİR KEZ DAHA HATA YAPTILAR”

Haberde görüşlerine müracat edilen kıdemli bir Batılı dış ilişkiler uzmanı, şu yorumda bulunmuş oldu:

Fransa’nın Entegre Arap Emirlikleri (BAE) şeklinde ülkelerle Hafter’i destekleme kararının petrol sektöründeki ticari paylarını güvenliğini sağlamakla alakalı bulunduğu anlatılan yazıda, Macron’un Türkiye’yi Libya’daki rolünden kaynaklı “suçlu” olarak nitelemesinin de Avrupalı diplomatlar doğrultusundan sorgulandığı ifade edildi.

“TÜRKİYE’NİN MÜDAHALESİ OLMASAYDI İNSANİ BİR FELAKET YAŞANIRDI”

Haberde bu hususta, üst seviye bir Avrupalı diplomatın, “Dürüst olalım, Türkiye Trablus’un düşüşünü durdurdu. Onların müdahalesi olmasaydı insani bir yıkım yaşanırdı.” şeklindeki sözlerine yer verildi.

Dış siyaset analistlerinin de Fransa’nın darbeci Hafter’i sömürge devresi ardından Afrika politikasının geleneklerine makul şekilde denetim edebileceğini düşündüğü amacıyla destek verdiği ve Türkiye’nin müdahalesiyle şoke bulunduğunu söyledikleri aktarıldı.

Financial Times, Fransa’nın darbeci Hafter’i Trablus’a saldırmaya başladığında açıkça desteklediğini ve Paris doğrultusundan satın alınan ABD yapımı Javelin füzelerinin Trablus güçlerince ele geçirilen darbeci Hafter’in kamplarında bulunduğunu hatırlattı.

“FRANSA OLDUKÇA İZOLE EDİLMİŞ DURUMDA”

Fransa’nın darbeci Hafter’in Rusya, BAE ve Mısır doğrultusundan kuvvetli şekilde desteklenmesine karşın NATO ve Avrupalı müttefiklerinden yardım bulmaya çalmış olduğu belirti edilen haberde, başka Avrupa ülkelerinin darbeci Hafter’i saldırgan ve siyasal çözümün önündeki ana engelleyerek görmüş olduğu aktarıldı.

Haberde görüşlerine yer verdiği Fransız Dış İlişkiler Enstitüsünün Ortadoğu eksperlerinden Dorothee Schmid, “Fransa bu hususta olabildiğince izole edilmiş halde.” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama