2020-07-07T13:38:44+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 7 Temmuz 2020 411 Görüntüleme

Maske-koruyucu giysi ihracatı yüzde 986 arttı

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Mustafa Gültepe, salgın sebebiyle dünya genelinde maske ve koruyucu giysilere yoğun bir talep oluştuğunu anımsattı. Türk hazır giyim endüstrisinin isteği karşılamak amacıyla üretim bantlarında süratle lüzumlu değişimi yaptığını açıklayan Gültepe, “İlk 6 ayda 144.7 milyon doları tıbbi ve kumaş maske, 428.7 milyon doları da koruyucu kıyafet olmak suretiyle 573.4 milyon dolarlık dışsatım gerçekleştirdik. Maske ve koruyucu kıyafet ihracatımızda geride bıraktığımız senenin aynı devresine gore yüzde 986’lık üstün dereceli artış elde ettik” değerlendirmesini yapmış oldu.

TESTTEN GEÇİRİLİYOR

Gültepe, maske ve koruyucu giysilerin ihraç edilmeden evvelce İHKİB’in iştiraki EKOTEKS Laboratuvarı’nda testten geçirildiğinin altını çizdi. Sektörün erken davranmasına karşın bürokratik nedenlerle kumaş maske ihracatına geç başlandığını açıklayan Gültepe, “Daha süratli hareket edebilseydik 6 aylık ihracatta 1 milyar doları yakalayabilirdik” dedi. Gültepe, koruyucu kıyafet ve maske ihracatının, hazır giyim ihracatındaki payının yüzde 8.2’ye vardığı verisini verdi.

YENİ SİPARİŞLER GELİYOR 

Yeni gelişmelerin gelecekle alakalı iyimserliği artırdığını altını çizen Gültepe, şu şekilde söyledi: “AB’de bir canlanma var. Avrupa odaklı hazır giyim markaları, depolarımızda bekleyen siparişlerini çekiyor. Bunun dışında, yeni sürem amacıyla siparişler gelmeye başladı. Fabrikalarımızın yüzde 85’i tekrardan üretime döndü. Almanya’ya ihracatımız, haziranda geride bıraktığımız seneye oranla yüzde 32.3 arttı. ABD’ye ihracatımızda ise yüzde 213’lük artış yakaladık.”

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama