2020-06-25T08:55:53+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 25 Haziran 2020 550 Görüntüleme

F-35’te büyük kriz! Patlama riski var

F-35’ün yapımcı şirketi Lockheed Martin, yakıt tanklarının vurulması ya da yıldırım çarpması halinde gerçekleşebilecek patlamaları önlemek amacıyla sarfedilen bir sistemdeki bir eksiklik sebebiyle, F-35 jetlerinin ABD Hava Kuvvetleri’ne teslimatlarını büyük ölçüde durdurdu.

Aksam.com.tr’nin Bloomberg’ten aktardığı habere bakılırsa, söz hususu sistem Yerleşik İnert Gaz Üretim Sistemi (OBIGGS) azotla zenginleştirilmiş havayı uçağın yakıt tanklarında tutarak yıldırım çarpması ve uçağın vurulması halinde patlamayı önlüyor.

Habere bakılırsa, daha evvelce oluşturulan kontrollerde 24 F-35A’nın 14’ünde eksiklik belirlendi. A modeli F-35’lerin birkaç ülkeye ihraç edilen ve en süregelen sarfedilen sürümü olarak biliniyor.

Lockheed Martin’in, uçağın yıldırım çarpması ve vurulması halinde patlamayacağını doğrulamaadığından, bunun yerine uçuşlara engelleme teklifinde bulunmayı tercih etmiş olduğu ifade edildi.

Firmadan oluşturulan bildirimde, “F-35 Ortak Uygulama Büroyu (JPO) bir emniyet önlemi olarak, operatörlere F-35A amacıyla yıldırım ya da fırtına içerisinde uçuşu kısıtlayan bir yıldırım uçuş kısıtlaması uyguladıklarını ifade etti.” ifadelerine yer verildi. Bildirimde hatanın giderilmesi amacıyla çalışmaların sürdüğü ifade edildi.

398 milyar dolarlık bütçesiyle Pentagon’un en pahalı uygulaması olan F-35’lerle alakalı daha evvelce de çoğu hata gündeme gelmişti.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama