2021-02-17T10:44:52+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 17 Şubat 2021 573 Görüntüleme

‘Evden çalışma için yeni iş hukukuna ihtiyaç var’

DW Türkçe’nin haberine göre şirketler bu dönemde maliyetlerinde ciddi iyileşme sağlarken, çalışanların giderleri üstüne internet, elektrik gibi faturalar da yüklendi. Uzmanlara göre pandemi nedeniyle giderek yaygınlaşan ‘evden çalışma’ konusu ile ilgili yeni bir iş hukukuna gereksinim var.

İŞÇİLER KARŞILIYOR

Sosyal politikalar uzmanı Doç. Dr. Aziz Çelik, “Yol yönünden, yemek giderleri yönünden, ofis masrafları yönünden, ofis kiraları yönünden şirketlere mühim ölçüde üstünlük sağladığını söyleyebilmek olası. Şirketlerin tasarruf ettiği bu maliyetleri çalışanlar üstlenmek mecburiyetinde. Uzaktan çalışma esnasında işçilerin kullanacakları donanımlar, bilgisayarlar ya da başka ek aygıtlar, evlerinde kullanacakları internet ve aynısı giderler henüz işçiler doğrultusundan karşılanıyor” şeklinde konuştu.

‘MALİYET İŞÇİYE YÜKLENEMEZ’

Çalışma yaşamı uzmanı Avukat Dr. Murat Özveri, evden çalışmanın Türkiye’den uygulanış biçiminin yasalarda çizilen çerçeveye uymadığını ifade etti. Henüz Türkiye’den evden çalışmayı kalıcı duruma getiren şirketlerinin nerdeyse bütününün İş Kanunu’nda belirlenmiş ‘çalışma süreleri’ne dair emredici yasalara aykırı hareket ettiğini söyleyen Özveri, şöyle dedi: “Evden çalışmada da haftalık çalışma zamanı 45 saattir. İşçi 45 saatin üstünde çalışmaya zorlanamaz. Şayet çalışacaksa çok mesai hakkının da döneme girmesi lazım olur. İşveren bu meşru çerçevenin nerdeyse hiçbirisine uymamaktadır. Çalışanlar sabahın 7’sinden akşamın 8’ine, 9’una kadar, bilgisayar başında evden çalışmaya zorlanıyorlar. Bunun dışında giderek kabaran internet ve elektrik faturaları da var. Evden çalışanlar, faturalarında aylık 100-300 TL arasında değişen miktarlarda ek yüke katlanmak mecburiyetinde kalıyor. İşverenin bilgisayar, internet paketi, elektrik ve doğalgaz gibi enerji gereksinimlerini sağlamakla yükümlü. İşveren bu maliyetleri evden çalışmada işçiye yükleyemez. Yüklemesi, yasaya aykırı bir uygulamadır” diyor.

YETERLİ DEĞİL

Meşru düzenlemelerin yeterli olmaması sebebi ile çalışanların hier geride bıraktığımız gün hiel gasbı ile karşı karşıya kaldığını altını çizen Doç. Dr. Aziz Çelik, şu ifadeleri kullandı: “Bunu önlemek amacıyla bir an evvelce uzaktan çalışmada işçi haklarını koruyacak ve hiel kayıplarını engelleyecek düzenlemelerin yapılması, işçilerin uzaktan çalışırken kullandıkları gereçlerin, gerçekleştirdikleri masrafların, evin iş yerine dönüşmesinden kaynaklı yüklerin işveren doğrultusundan karşılanması sağlanmalıdır.”

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama