2020-07-15T13:28:00+03:00
Ana Sayfa Dünya 15 Temmuz 2020 585 Görüntüleme

Esed rejimi İdlib’e saldırdı… İki sivil yaşamını yitirdi!

Suriye’de Esed rejimi ordusu ile İran destekli yabancı terörist gruplardan meydana gelen rejim güçleri, 5 Mart’ta imzalanan ateşkes anlaşmasını ihlal ederek top ve roketlerle İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi sınırları içindeki Cebel Zaviye bölgesinde bulunan Fattira, Keferavid, Hemeymet, Cebel Erbin, Kensafra ve Sercile köyleriyle Eriha ilçesine saldırılar gerçekleştirmiş oldu.

AA’nın aktardığı habere gore, İdlib Sivil Müdafa (Beyaz Baretliler) kaynaklarından edinilen bilgiye gore, Esed rejiminin Eriha ilçesine saldırısında biri çocuk 2 sivil hayatını kaybetti.

Askeri muhaliflere ilişik tayyare gözlemevine gore de Rus muhabere uçakları da Elbara, Kaferavid, Binin ile Lazkiye’nin kuzeyinde bulunan Kibeyne köylerine minimum 10 kez hava hücumu düzenledi.

İDLİB’DEKİ DURUM

Türkiye, Rusya ve İran’ın katılmış olduğu, 4-5 Mayıs 2017’deki Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) birtakım mekanları, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam’daki Doğu Guta ile ülkenin cenup mekanları (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak suretiyle 4 “gerginliği azaltma bölgesi” meydana getirildi yalnız rejim ve İran destekli teröristler, ateşkes ilanıyla durumun muhafaza edilmesinin kararlaştırıldığı 4 bölgeden 3’ünü Rusya’nın hava desteğiyle ele geçirdi ve İdlib’e yoğunlaştı.

Rejim güçlerinin Eylül 2018’de askeri yığınağına sürat vermesi üstüne Türkiye ve Rusya, 17 Eylül 2018’de ateşkesi sağlamlaştırmak amacıyla Soçi’de ek mutabakata vardı.

Saldırılarına kısa bir müddet ara verdikten sonrasında tekrardan başlamış olan rejim güçleri, Mayıs 2019’da bölgeyi tümüyle ele geçirmek amacıyla kara operasyonu düzenledi.

Rejim ve destekçileri bu çerçevede İdlib’in mühim ilçelerinin yanı sıra güneyi ve güneydoğusu, Hama’nın şimal ve doğu kırsalı ile Halep’in cenup ve batı kırsalında birden fazla yerleşimi ele geçirdi.

Soçi mutabakatından bu yana rejim ve destekçilerinin İdlib’e saldırılarında 1800’den çok sivil can verdi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 5 Mart’ta Rusya’nın başkenti Moskova’da yeni bir mutabakat sağlamış oldu, 6 Mart tarihiyle eş güdümlü ateşkes yürürlüğe girdi.

Rejim ve destekçilerinin bazı zamanlar ihlallerine karşın, ateşkese büyük oranda uyuluyor.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama