2020-07-14T23:51:37+03:00
Ana Sayfa Dünya 14 Temmuz 2020 466 Görüntüleme

BM’den Katar’a uygulanan havayolu blokajına ret

Birleşmiş Milletler’in (BM) yargı organı Internasyonal Hakkaniyet Divanı (UAD), Katar’a karşı 2017 ve 2018 senelerinde yapılan hava yolu blokajına dair davada Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve Entegre Arap Emirlikleri’nin (BAE) “yargı yetkisi” itirazlarını oy birliğiyle reddetti.

AA’nın aktardığı habere gore, Internasyonal Sivil Havacılık Teşkilatı’nün (ICAO) Katar’a yapılan hava yolu blokajının hukuksuz olduğuna hükmettiği sonucu UAD’a taşıyan Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve Entegre Arap Emirlikleri’nin “yargı yetkisi” itirazlarına dair davada karar duyuruldu.

UAD’dan oluşturulan yazılı bildirimde, Katar aleyhine yapılan hava yolu blokajının Internasyonal Sivil Havacılık Sözleşmesi’ni (Şikago Sözleşmesi) ihlal ettiğini belirleme eden ICAO Konseyi’nin “yargı yetkisi”nin bulunduğuna ve davanın “kabul edilebilir” olduğuna hükmetti.

Internasyonal Hakkaniyet Divanı; Bahreyn, Mısır, Suudi Arabistan ve Entegre Arap Emirlikleri’nin itirazlarını, ICAO Konseyi kararının adil bir muhakemeyle verildiği nedeni öne sürülerek reddettiğini bildirdi.

KATAR ABLUKAYI KIRMAYA ÇALIŞIYOR

Katar; Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin, 5 Haziran 2017’de Katar ile bütün diplomatik ilişkilerini kesmeleri ve ekonomik kuşatım programları Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.

Katar; Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır’a karşı 21 Aralık 2017, 3 Ocak Ayı, 14 ve 25 Şubat ile 4 Mart 2018 tarihlerinde hava sahasını ihlal etmiş olduğu nedeni öne sürülerek ICAO’ya müracaatte bulunmuştu. Doha idaresi, Bahreyn’i de iki kez hava sahası ihlali yapmış olduğu nedeni öne sürülerek BM’ye yakınma etmişti.

Buna rağmen BAE de Katar’ın şu ana kadar 5 yolcu uçağını rahatsız etme ettiğini ileri sürmüştü. 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama