2020-07-15T13:28:05+03:00
Ana Sayfa Dünya 15 Temmuz 2020 409 Görüntüleme

Çin, son 4 yılda 89 kez Malezya kara sularına izinsiz girdi!

Malezya Deniz Kuvvetleri’nin hazırladığı raporda, Çin ordusuna ilişik gemilerin Cenup Çin Denizi’ndeki provokatif hareketlerinin kayıtları yayımlandı.

AA’nın aktardığı habere nazaran, raporda, Çin Kıyı Emniyet ve Çin Halk Kurtuluş Ordusu Deniz Kuvvetleri’ne ilişik gemilerin, 2016’dan bu yana Malezya’nın Borneo Adasına bağlı Sabah ve Sarawak eyaleti kıyılarına toplam 89 kez izinsiz girmiş olduğu kaydedildi.

Bu girişlerin 72’sinin Kıyı Emniyet, 17’sinin de Deniz Kuvvetleri’ne ilişik gemiler doğrultusundan yapıldığı raporda ifade edildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, rapora dair bildirimde bulunmadı.

Malezya ile Çin arasındaki Cenup Çin Denizi gerilimi, son olarak 9 Nisan’da Çin’e ilişik bir inceleme gemisinin Malezya kara sularına izinsiz girmesiyle tekrardan gündeme gelmişti.

Vakanın sonrasında Malezya Dışişleri Bakanı Hişamuddin Hüseyin, Çin’e ilişik geminin Malezya karasularına izinsiz girmesine reaksiyon göstermişti.

Malezya Başbakanı Muhyiddin Yasin de 26 Haziran’daki ASEAN Zirvesi’nde Cenup Çin Denizi problemini gündeme getirerek, “Malezya, Cenup Çin Denizi’nin tecim ve sulh denizi olması gerektiği fikrini savunmayı sürdürmektedir.” açıklamasında bulunmuştu.

“GÜNEY ÇİN DENİZİ” SORUNU

Çin, 1947’de duyurduğu haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Cenup Çin Denizi’nin yüzde 80’i üstünde hak iddiasında yer alır iken, yer altı kaynakları yönünden varlıklı bölümde başta Filipinler olmak suretiyle aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya’nın da varolduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Pekin’in tartışmalı sularda inşa etmiş olduğu suni adalar üstünde kurduğu üsleri silahlandırdığı iddiaları, ABD ve bölge ülkeleriyle içinde gerginliğe sebep oluyor.

Internasyonal Tahkim Mahkemesi, 2016’da Filipinler’in başvurusuyla Çin’in, Cenup Çin Denizi’nde tek doğrultulu egemenlik taleplerinin meşru zemini olmadığına karar vermişti.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama