2020-07-07T13:37:47+03:00
Ana Sayfa Dünya 7 Temmuz 2020 587 Görüntüleme

Darbeci BAE yine ateşle oynuyor

Libya’da Türkiye’nin destek verdiği yasal UMH hükümetinin mayıs ayında darbeci Hafter güçlerinden kurtardığı stratejik Vatiyye Askeri Hava Üssü, önceki gün geç saatlerde muhabere uçaklarıyla bombalandı. Türkiye’nin yakın vakitte askeri üs oluşturmayı organize ettiği iki noktadan bir tanesi olan, başkent Trablus’a 180 kilometre uzaklıktaki Vatiyye’deki askeri üsse oluşturulan saldırıda can ve mal kayıbı olmadı. Yalnız Türkiye’den yakın vakitte yollanan müdafa füzesi ve SİHA şeklinde askeri teçhizatların zarar görmüş olduğu duyuruldu. UMH’ye bağlı kaynaklar saldırıda darbeci Hafter’i destekleyen BAE’ye ilişik Fransız Mirage muhabere jetlerinin kullanıldığını aktardı.

HAFTER’DEN SİNSİ AÇIKLAMA

Hafter’e yakın medya ise “kimliği belirsiz” uçaklar doğrultusundan düzenlenen saldırının hedefinin Türk hava müdafa sistemleri bulunduğunu açıkladı. Libya müdafa bakan muavini Salih Nemruş, saldırının Hafter’e yardım veren ülkelerce yapıldığı ve makul vakitte karşılık verileceğini ifade etti. Libya Yüksek Devlet Konseyi de Hafter’i destekleyen güçlere ilişik muhabere uçakları doğrultusundan Vatiyye Hava Üssü’nün haince bombalanmasını kınadığını açıkladı.  

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI DARBECİLERİ İŞARETLEDİ 

Libya’da Vatiyye Askeri Hava Üssü’ne gece saatlerinde kimliği belirsiz muhabere uçakları doğrultusundan düzenlenen hücum ardından Etkileşim Başkanlığı’nın Hafter’in elindeki Garbiya ve Jufra Hava üslerini okla işaret eden ve ülkedeki Wagner varlığını gösteren ifografikler paylaştı. Paylaşımda petrol ikmal hatlarının denetim edilmesi bakımından stratejik ciddiye haiz mevcut vurgulandı.  

FT: TÜRKİYE OLMASA İNSANİ FELAKET YAŞANIRDI 

Türkiye’nin Libya’da Hafter’e karşı yasal ordu eşliğinde yürüttüğü operasyon, dünya basının da da karşılık bulmaya devam etmekte. Genellikle son dönemde Fransa’nın da Türkiye karşısında tesir göstermeye işlevini gerçekleştirmesine karşılık eylemsiz kalmasına değinen Financial Times, sahadaki yeni gücün Türkiye bulunduğunu açıkladı. FT’de bunun dışında Ankara’nın yardımı ile Libya’da insani krizin önüne geçilmiş olduğu ifade edildi. Yazıda bunun dışında Libya’da, Hafter’in bundan sonra Fransa amacıyla yük durumuna geldiği, Paris’in Ankara’yı suçlamasının arkasındaki aslolan sebebin de Hafter’e bel bağlamak amacıyla yapmış olduğu hatanın üstünü örtme girişimi bulunduğunu yazdı. 

HAFTER’İN SUÇLARI AF ÖRGÜTÜ’NDE 

Libya Parlamentosu’ndan bir komisyon, Hafter’e bağlı milislerin işlediği suçların belgelendirilmesi amacıyla Uluslararı Af Teşkilatı’yle toplantı düzenledi. Hazırlanan belgelerin internasyonal topluma sunularak bütün dünyanın bilgilendirilmesi ve suçluların yaptıklarından kurtulmasının önüne geçilmesinin hedeflendiği kaydedildi. Birleşmiş Milletler’e bağlı İnsan Hakları Komisyonu haziranda 2016’dan bu yana bütün Libya’da gerçeklerin araştırılması amacıyla bir komisyon kurulması sonucu almıştı.

RUSYA DEVŞİRME MİLİSLER GÖNDERİYOR 

Esed rejimine yardım veren Rusya, Libya’da Hafter saflarına Suriye’den yeni paralı savaşçılarla göndermeye devam etmekte. Mahalli kaynaklara bakılırsa Rusya, fazlası Suriyeli 300 savaşçıyı Libya’ya gönderdi. Şunlar içinde rejimle daha evvelce “uzlaşı” imzalayan yalnız sonrasında Kudüs Tugayları saflarına katılan 8 eski DEAŞ’lı da yer aldı.

Vatiyye Askeri Üssü, mayıs ayında Libya Ordusu doğrultusundan ele geçirilmiş ve el eklenilen yabancı menşeili tabanca, ekipman ve teçhizatlar sergilenmişti.

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed, Hafter’e milyonlarca dolarlık yardım gönderdi.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama