2020-09-15T08:43:59+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 15 Eylül 2020 568 Görüntüleme

Bilim insanları Venüs’te ne buldu?

Yalnız gezegenin atmosferinde açıklayamadıkları bir gaz keşfeden astronomi eksperleri, şimdi bunu değerlendiriyor.

Belirlenen Fosfin gazı, bir fosfor ve üç hidrojen atomundan meydana gelen bir molekül.

Fosfin, penguen şeklinde hayvanların bağırsaklarında veya oksijenin azca varolduğu bataklık şeklinde ortamlarda bulunmantadır ve dünyada yaşamla özdeşleştiriliyor.

Fosfini saniyesel şeklinde de imal edebilirsiniz, yalnız Venüs’te yapınak da ve doğal penguen de yok.

Peki bu gaz, niçin gezegenin yüzeyinden 50 kilometre yükseklikte? Cardiff Üniversitesi’nden Prof. Jane Graeves ve emek verme arkadaşları bu suali soruyor.

Nature Astronomy isimli bilimsel yayında bulunan makalelerinde Venüs’teki fosfin izlenimlerini ayrıntılarıyla anlatıyorlar. Bunun yanı sıra, bu molekülün natural, biyolojik olmayan bir kökenden yaklaştığını göstermek amacıyla gerçekleştirdikleri incelemeleri da.

Yalnız şu an afallamış haldeler. Venüs ve gezegendeki koşullar ile ilgili herkezin bildiği şeyler hesaba katıldığında, kimse fosfinin iyi mi biyolojik olmayan bir halde oluşabileceğini açıklamıyor. Bu da bir hayat kaynağının değerlendirilen olasılıklardan biri olmasını yanında getiriyor.

Greaves “Bütün kariyerim süresince, Evren’in diğer bir bölgelerinde hayat arayışıyla ilgilendim, bundan dolayı bunun olası olması bile beni oldukça şaşırttı. Aslında, başka eksperleri bizim kaçırdığımız şeyi bulmalarına teşvik ediyoruz. Makalemiz ve verilerimiz erişime açık, bilim bu tür gerçekleşiyor” dedi.

Profesör Greaves’in ekibi, fosfini öncelikle Hawaii’deki James Clerk Maxwell teleskobunu kullanarak buldu, hemen sonra da varlığını Şili’deki Atacama Büyük Milimetre-Submilimetre Telesmkopu ile teyit etti.

Gaz, 50-60 kilometrelik yükseklikte bulunmuş oldu. Gaz miktarı ufak, her bir milyar atmosfer molekül başına 10 ila 20 partikül belirlendi, yalnız bu bağlamda büyük bir oran.

Güneş sistemimizde hayat arayışında Venüs listenin başlangıcında değil. Dünya’ya oranla, tam bir cehennem çukuru. Atmosferinin yüzde 96’sı karbon dioksitten oluşuyor. Yüzey sıcaklıkları ise 400 derecenin üstünde.

Gezegene inen uzay araçları, yalnızca birkaç dakika dayanabildi. Şu demek oluyor ki, Venüs’te aslında hayat var ise bu 50 kilometre yükseklikte olabilir.

Bulutlar yüzünden. Bulutlar kalınca ve aslolan olarak sülfirik asitten oluşuyor. Bu da dünyadaki canlı organizmaları meydana getiren hücresel yapıların yaşayamayacağı bir bölge.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Dr. William Bains, ekibin biyokimya uzmanı. Venüs’te olması beklenilen detaylı madde kombinasyonları üstüne çalıştı.

Bains, Venüs’teki mikropların sülfirik asitte yaşamda kalabilmeleri amacıyla ya bilinmeyen, oldukça değişik bir biyokimya geliştirdiklerini veya bir tür zırhları bulunduğunu söylüyor.

Bains “Kendilerini teflondan daha sert bir şeyle kaplayan bir bakteriden konuşuyoruz. Peki ne yiyorlar? Iyi mi gaz değişimi yapıyorlar? Gerçek bir paradoks” diyor.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama