2020-09-22T08:30:56+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 22 Eylül 2020 310 Görüntüleme

Bankaya gitmeden hesap açma dönemi

Bankacılık Planlama ve Denetleme Kurumu (BDDK) doğrultusundan hazırlanan “Bankalarca Kullanılacak Uzaktan Kimlik Belirlenmesi Yöntemlerine İlişkin Bildiri” taslağıyla uzaktan kimlik belirlenmesi olası duruma istikbal. Görünümlü görüşme ile uzaktan kimlik belirlenmesi tekniği Almanya, İspanya, Fransa ve Estonya şeklinde ülkelerde kullanılıyor. Dijital olarak uzaktan kimlik belirlenmesi yapılabilmesinin yolu bu sene haziran ayında oluşturulan yasa değişikliğiyle olası duruma geldi.

DİJİTAL ORTAMDAN

Görüşe oluşturulan bildiri taslağı da 1 Ocak Ayı 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Uzaktan kimlik tespitiyle müşterinin banka şubesine gitmesine lüzum kalmadan alan kişi kaydı ve bankacılık işlemleri dijital ortamdan uygulanabilecek. Uygulanacak teknikte müşterinin genelde bir program üstünden videokonferans ile kimlik tespitinin yapılarak banka hizmetlerinden yararlanması sağlanacak. BDDK, görünümlü görüşmede lüzumlu emniyet ve saklılık srandardı oluşturulmasını mecburi tutacak. Görünümlü görüşme, şifreli-güvenli iletişimle yapılacak. BDDK yetkilileri, görünümlü görüşme ile kimlik belirlenmesi işleminde kullanılabilecek kimlik belgeleri, belgelerin emniyet unsurları ve doğrulanması konusu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydettiler.

RİSK DEĞERLENDİRMESİ

Bildiri taslağında görünümlü görüşme ile uzaktan kimlik belirlenmesi sürecinde uyulması ihtiyaç duyulan ilkeler tespit edildi. Buna bakılırsa uzaktan kimlik tespitinin başlamasından evvelce bireyin müracaatı bir formla alıncak, bilgiler kullanılarak şahıs ile ilgili risk değerlendirmesi gerçekleştirilecek. Bireyin açık rızası kayıt altına alıncak, görünümlü görüşme anlık ve kesintisiz şekilde yapılacak. Alan kişi temsilcisi ile şahıs arasındaki görsel-işitsel iletişimin bütünlüğünün ve gizliliğinin kafi civarda olması sağlanacak.

UZAKTAN KİMLİK TESPİTİ

Alan kişi temsilcisi, bireyin hareketlerinden alınan, kesilen ve büyütülen tekil görselleri kullanarak, beyaz ışık altında resim olarak ayırt edilebilen bütün emniyet öğeleriyle eş güdümlü, kimlik belgesinin doğru açıyla tam anlamıyla kapsandığından ve kimlik belgesinin üstündeki kısımlar arasındaki geçiş noktalarında tahrifatı gösteren hiçbir yapaylık bulunmadığından güvenilir olacak.

FARKLI SORULAR OLACAK

Alan kişi temsilcisi, kimlik belirlenmesi sürecinde ruhsal sorgulamalar ve gözlemler sayesinde, kimlik belgesindeki bulguların, görüşme sırasında şahıs doğrultusundan sağlanan bulguların ve belirti edilen niyetin inandırıcı ve kafi olduğuna düşünce getirecek. Bu nedenle, örnek olarak, kimlik belgesi üstündeki fotoğrafın doğruluğunu denetim etmek suretiyle, bireyin yaşlarının yanı sıra kimlik belgesi üstündeki doğum zamanı ve yeriyle alakalı sorular sormuş olacaktır.BİYOMETRİK KARŞILAŞTIRMA

Bireyin canlılığını belirleme edici teknikler kullanılacak. Bireyin yüzü ile kimlik belgesinde bulunan fotoğrafın biyometrik karşılaştırması yapılacak. Alan kişi temsilcisi, sarfedilen kimlik belgesindeki fotoğrafın ve şahsi bulguların şahıs ile uyuştuğundan güvenilir olacak. Kimlik belgesinde bulunan fotoğrafın, veriliş tarihinin ve doğum tarihinin tutarlılığı denetim edilecek. 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama