2020-09-22T08:30:26+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 22 Eylül 2020 508 Görüntüleme

Özel okul ücretine ‘pandemi’ iadesi

Kayseri’de yaşam sürdüren bir yurttaş, çocuğunun eğitim görmüş olduğu hususi okula geride bıraktığımız eğitim-öğretim döneminde ödediği ücretin 15 Mart 2020 tarihinden ileri günler amacıyla yönüne iade edilmesini istedi. Hususi okul doğrultusundan isteği reddedilen talebe velisi, bunun üstüne 18 Mayıs’ta Kayseri Tüketici Yargıcı Kurulu’ne başvurdu. Şikâyet edilen hususi okul ise savunmasında, fizyolojik eğitime ara verilmesinin sonrasında okulların dinlence edilmediğini, uzaktan eğitime devam edildiğini ve uzaktan eğitimin de telafi eğitiminin bir parçası bulunduğunu açıkladı.

VELİ LEHİNE KARAR

Harcama yapılmayan yiyecek, doğalgaz, elektrik, su şeklinde giderlerin istikbal sene alıncak kayıt ücretlerinden mahsup edileceği anlatılan savunmada, velinin şikâyetinin reddedilmesi istendi. Kurul, araştırmaları neticesinde 9 Eylül’de, 9 bin liranın ödenmesini isteyen talebe velisinin talebini kısmen kabul ederek, okula gidilmeyen süreye karşılık gelen 7 bin 579 lira 20 kuruşun tüketiciye iadesine karar verdi. Yargıcı Heyetinin gerekçeli sonucunda, şu ifadeler yer aldı: “Asgari şartları sahip olan şikâyet hususu sözleşmede, tüketicinin belirli oran ödemeyi gerçekleştireceği, şikâyet edilen hususi eğitim kurumunun ise usulüne ideal eğitim yerinde (okulda) tüketicinin belirttiği öğrenciye (karşı karşıya) eğitim vereceği ifade edilmiştir. Sözleşme ortamında, tabiat hadiseleri, salgın hastalık, ‘mücbir sebep’ şeklinde ifa imkânsızlığı halinde tarafların sorumlulukları konusu ile ilgili bir madde bulunmamaktadır. Bu nedenden dolayı genel hükümler kapsamında bir karar verilmesi gereklidir.”

TÜKETİCİ LEHİNE İLK KARAR

Tüketiciler Birliği İl İstişare toplantıları kapsamında Konya’da tespit edilen Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, “hususi okullara verdiği ücretlerin nasıl sonuçlanacağı” tartışmasının uzun vakittir yaşandığını hatırlattı. Kayseri İl Yargıcı Kurulu’nden çıkan kararın ‘ilk’ bulunduğunu söyleyen Şahin, şöyle dedi:

UZAKTAN EĞİTİM FARKI

“Bu karar üç aylık okula gidilmeyen devreye ilişik eğitim parasının iadesidir. Yiyecek ve servis parası esasen hizmet alınmadığı amacıyla ödenmesi lazım. Mevzuyla ilgili fazlaca tartışmalar yaşandı ancak uzaktan eğitim ile karşı karşıya eğitim bir değildir. Esasen hususi okullarla oluşturulan sözleşmede temel neden karşı karşıya eğitimdir. Şayet karşı karşıya eğitim yapılmamışsa bu hal uzaktan eğitimle telafi edilemez. Şu an amacıyla sebepsiz zenginleşmeye kadar gidebilen bir hal söz hususu. Okul açılmadı, elektrik yanmadı, hiçbir şekilde harcama edilmedi ve sonuç olarak haksız bir kazanç temin edilmiş oldu. O eğitim verilmediği amacıyla, o paranın iadesi gerekiyordu ve Kayseri İl Tüketici Yargıcı Kurulu doğrultusundan iade sonucu çıktı.”

10 BİN LİRA ÜSTÜ MAHKEMEYE

Okul ücretlerinin kurumdan kuruma değiştiğine işaret eden Şahin, “Tüketiciler, hususi okul ücretleri birbirinden değişik bulunduğu amacıyla 10 bin 390 liraya kadar yargıcı {heyetlerine}, 10 bin 390 liradan sonrasında ise Tüketici mahkemelerine gidip bu bedelin iadesini isteyebilirler” dedi.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama