2020-07-26T18:58:57+03:00
Ana Sayfa Dünya 26 Temmuz 2020 283 Görüntüleme

Azerbaycan Meclisi Başkan Yardımcısı Aliyev: En büyük destek Türkiye’den geldi

Aliyev, Ermenistan’ın 12 Temmuz’da başlamış olan ve sonrasındaki zamanlarda de devam eden saldırılarını AA muhabirine değerlendirdi.

Sınırdaki Tovuz ilinde Azerbaycan’a ilişkin stratejik yükseklikleri ele geçirmek isteyen Ermeni güçlerin geri püskürtüldüğünü anımsatan Aliyev, saldırıların sebebinin bölge güvenliğini tehdit etmek bulunduğunu söyledi.

Azerbaycan’ın bölgenin önder ülkesi bulunduğunu, Ermenistan’ın ise bütün projelerin haricinde tutulduğunu izah eden Aliyev, “Erivan yönetiminin ekonomik, askeri ve diplomatik başarısızlıkları Ermenistan devletinin çöküşünü kaçınılmaz kılıyor. Ancak bunu hazmedemiyorlar. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Cenup Kafkasya Doğalgaz Boru hattı ve Bakü-Tiflis-Kars trenyolu Tovuz’dan geçiyor. Başarısızlıklarını hazmedemedikleri amacıyla Azerbaycan’ın projelerini tehdit altına almayı amaçladılar. Ancak bütün girişimleri başarısız oldu.” şeklinde konuştu.

Aliyev, Ermenistan ordusunun Azerbaycan’ın sivil yerleşim birimlerine de ateş açtığını, sınıra yakın köylerde birden fazla evin top mermisi isabet etmesi neticesi tahrip bulunduğunu bildirerek, “76 yaşındaki bir sivil vatandaşımız evine mermi isabet etmesi sebebiyle hayatını kaybetti. Ermenistan’ın hiçbir kırmızı çizgisi yok. Sivillere ve hastanelere saldırıyorlar. Cenevre Konvansiyonu’na gore muhabere halinde bile sivillerin katledilmesi ve sıhhat kurumlarına hücum yasak. Ermenistan bütün bu kuralları hiçe sayıyor.” şeklinde konuştu.

Son çatışmaların sonrasında Bağlantısızlar Hareketi, İslam İşbirliği Örgütü, Türk Konseyi, Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma Teşkilatı (GUAM) şeklinde internasyonal kuruluşlardan Azerbaycan’ın haklı tutumuna tam yardım yaklaştığını belirten Aliyev, Ermenistan’ın ise delegesi varolduğu Kolektif Emniyet Antlaşması Örgütünden bile yardım görmediğini kayıt etti.

Aliyev, en büyük desteğin başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak suretiyle Türkiye devleti ve Türk halkından yaklaştığını söyleyerek, Türkiye’ye teşekkürlerini iletti.

Çatışmalar çıktığında Tovuz’a giderek hem askerleri hatta bölge halkını ziyaret ettiğini belirten Aliyev, morallerin yüksek bulunduğunu altını çizdi.

Ermenistan ordusu, 12 Temmuz’da sınırın Tovuz bölgesinde Azerbaycan mevzilerine top atışları da dahil hücum girişiminde bulunmuş, Azerbaycan ordusunun karşılık vermesi üstüne yitik sunarak geri çekilmişti.

Çatışmada, Azerbaycan ordusundan 1’i üsteğmen 4 asker yaşamını yitirmiş, 4 asker yaralanmıştı.

Ileri zamanlarda de devam eden çatışmalarda, Azerbaycan ordusundan 1’i tümgeneral olmak suretiyle 8 asker şehit olmuştu.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama