2020-06-11T16:30:34+03:00
Ana Sayfa Teknoloji 11 Haziran 2020 496 Görüntüleme

Amerika’da Bilim Adamları Görünmez Hücre Üretti!

Kalamarların kabiliyetlerinden esin alan bilim adamları, komut üstü saydam duruma gelebilen insan hücreleri üretti. Yeni amaç tamamıyla saydam duruma gelip eski durumuna dönebilen hücreler. ABD’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden Alon Gorodetsky’nin öncülüğündeki bir takım bilimci, denizlerdeki tehlikeli hayvanlardan korunmak amacıyla bir süreliğine şeffaflaşabilen Doryteuthis opalescens türünden dişi kalamarların bu hususi durumunu insan hücrelerine uyarlamaya karar verdi. Bu türde ‘leucophores’ adlı hususi renk denetim hücreleri yer almakta ve kimyasal uyarıcıların etkisiyle optik özelliklerini değiştiriyor.

SOFRA TUZU KULLANILDI

İncelemeciler, bu proteinlerin optik özelliklerini denetim etmek amacıyla uyarıcı olarak basit sofra tuzu (NaCl) kullandı. Deneyler, tuz konsantrasyonunun reflektinlerin ve bundan dolayı hücrelerin şeffaflığını etkilediğini, şeffaflığı çoğaltmak amacıyla sitoplazmadaki tuzun konsantrasyonunun düşürülmesi gerekliliğini iddia etti.

ŞİMDİLİK GERİDE 

Araştırmacıların tasarladığı hücreler kafadan bacaklılardaki hücrelere nazaran şeffaflığını değişiklik yapma yönünden şuanlık geri kalıyor, lakin eksperler, gelecekte bu özelliklerini daha {verimli} duruma getirmeyi umuyor.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama