2020-08-03T13:20:46+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 3 Ağustos 2020 391 Görüntüleme

Tele sağlık yatırımları pandemide gaza bastı

KOAH, astım, diyabet, kalp problemleri, gerilim…Türkiye nüfusunun 4’te 1’i kısaca aşağı yukarı 10 milyon şahıs süreğen hastalıklarla savaşım ediyor. Derli toplu takip edilmesi ihtiyaç duyulan bu hastalar koronavirüs salgını döneminde evinden çıkamadığı amacıyla sıhhat hizmeti ayaklarına gitti. Ileride sıhhat hizmetlerinin yüzde 80’inin mobilize olacağını öngören sektör temsilcileri, uzaktan sıhhat hizmeti sunacak dijital hasta takip aygıt ve yazılımları ilerletmek amacıyla yarışıyor. Girişimci Göksenin Aydın doğrultusundan tele-tıp, e-sağlık, m-sağlık bölümünde çözüm modelleri sunmak hedefiyle 2012 senesinde kurulan MarlinPlus şirketi bunlardan biri.

10 MİLYON HASTA VAR

Türkiye nüfusunun yüzde 10’unun süreğen hastalıklarla savaşım ettiğine ilgi çeken Aydın, “Bundan dolayı bu hastaların takip edilmesi gerekiyor. Geliştirdiğimiz Süreğen Takip isimli sistemle hastalar evden çıkmadan, tahlilleri gerçekleşiyor, neticeleri doktorların da görmüş olduğu ortak bir sisteme aktarılıyor ve derli toplu takip edilen bu hastalara lüzumlu tedavileri uygulanıyor. Pandemi döneminde bu hizmetimize ciddi talep geldi. Hedefimiz 300 bin süreğen hastaya dijital sıhhat hizmeti vermek” dedi. Aydın, Türkler doğrultusundan hızlıca benimsenen bu yerli sistemi, oldukca yakında Almanya, İngiltere ve Polonya’veya ihraç edeceklerinin müjdesini verdi. 

AKILLI BİLEKLİKLE 7/24 GÜVENDELER

Teknogirişim firmalarının öncülüğünde kurulan MedInnovate Konsorsiyumu, 65 yaş üstü kişilerin ve süreğen hastaların sıhhat takiplerini 7/24 yapabilecek yerli bir program geliştirdi. MedInnovate adlı program amacıyla takip edilecek şahsa biri akıllı bilezik verilmekte. Bu bilezik sayesinde bireyin nabız, oksijen satürasyonu, gerilim, EKG ölçümleri derli toplu olarak yapılıp sıhhat eksperlerine iletiliyor.

ŞİRKET DEĞERLERİ 4-5 KAT YÜKSELDİ

McKinsey’nin incelemesine bakılırsa koronavirüsten sonrasında ABD’deki hastaların % 76’sı tele-sağlık hizmeti almaya başlamış olacak. Bu da ABD’deki sıhhat hizmeti harcamalarının 250 milyar dolarının sanal duruma geleceği demek. Bu zamanda tele-sağlık şirketlerinin değerlemeleri 4-5 kat arttı. 

TEMASSIZ ATEŞ ÖLÇÜYOR

ODTÜ Teknokent şirketi İnofab doğrultusundan tasarlanan mobil teknoloji “Spirohome” solunum fonksiyon parametrelerini hastaneye gitmeden ev konforunda ölçümleyip saniyeler içerisinde mobil telefondan sonuçların görülebilmesini mümkün hale getiriyor. Pandemi sürecinde Yıldız Teknopark bünyesindeki girişimciler ve Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki akademisyenler uzaktan kendiliğinden ateş ölçebilen, ölçümlerin kaydını tutabilen, anomali halinde ikaz veren bir ateş ölçer geliştirdi. 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama