2020-08-19T08:51:35+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 19 Ağustos 2020 273 Görüntüleme

‘Kadın esnaf sayısı 1 yılda 33 bin arttı’

Aksaray’da düzenlenen ‘Kooperatifleşme Yolunda Bayan Zirvesi’ kapsamındaki çalıştaya video konuşma yöntemiyle katılan Tecim Bakanı Ruhsar Pekcan, bakanlığın proje ve destekleriyle bayan esnaf adedinin son 1 senede 33 bin arttığını ifade etti. Pekcan “Bütün projelerimiz ve desteklerimiz vasıtası ile bayan esnaflarımızın adedi 325 bin 794’e ulaştı. Hedefimiz bunu daha da yukarı çekmek. Pandemi ve internasyonal tecim ortamındaki daralmalara karşın daha sık kadınımızın ekonomik yaşama ve internasyonal pazarlara birleşik olmasını sağlamak” dedi.

İHRACATA BAŞLADILAR

Pekcan, kooperatifçilik faaliyetlerinin Türkiye ekonomisi amacıyla önemine de değinerek “Mahalli kalkınmanın hızlandırılması, yerelde katma kıymet yaratılması, istihdamın oluşturulması ve göçün önlenmesi, hanımlarımız ve ekonomik yaşama birleşik olamamış dezavantajlı kümelerin ekonomik yaşama entegrasyonunun sağlanması ve oldukça önemli getirileri olan kooperatifçilik faaliyetlerininin yürütülmesi amacıyla Bakanlığımız bütün destekleriyle yanınızda. Kooperatiflerimizin bütün dünyaya mal ve hizmet pazarlayabilmeleri ve dışsatım yapar konuma gelmelerini istek ediyoruz. İhracat bölümünde oldukça başarılı kooperatifimiz sahip olunan” dedi.

HİBE DE SAĞLANIYOR

Bakanlık olarak bütün imkanlarla bayan girişimcilerin ve kooperatiflerin beraberinde olmayı hedeflediklerini bildiren Pekcan, Kooperatiflerin Desteklenmesi Projesi’ne de (KOOP-DES) değindi. Bakan Pekcan, KOOP-DES’in, kooperatiflerin üretim ve istihdama katkı sağlayacak sürdürülebilir projelerine bağışlama desteği verdiğini söyleyerek, bu sene ilk program olarak bayan kooperatiflerine yönelik yardım başvurularının 15 Temmuz’dan itibaren alındığını söyledi. Pekcan, bu kapsamda kooperatiflerin makine, ekipman alımları, imal edilen ürünlerin tanıtımı ve pazarlanmasına dair sergi ve fuar katılımları ve personel alınıma yardım sağlanacağını ifade etti.

KADIN GİRİŞİMCİ KOSGEB DESTEĞİYLE İHRACATÇI OLDU

Sakarya’da KOSGEB’den almış olduğu destekle kese kağıdı işleme atölyesi kurarak 5 şahsa istihdam gerçekleştiren girişimci bayan, tabiatta 1 ile 3 sene içinde yok olan bio kese kağıtlarını Avrupa ülkelerine ihraç ediyor. KOSGEB’den 80 bin lira genç girişimci desteği alarak geride bıraktığımız sene Adapazarı eyaletinde kese kağıdı işleme atölyesi açan 40 yaşındaki Aysun Sarı, iş yerinde tabiata zararsız ve su sızdırmayan özelliğe haiz bio kese kağıdı üretimine başladı.

HEDEF YENİ FABRİKA

Atölyesinde biri bayan 5 şahsa istihdam gerçekleştiren Sarı’nın ürünleri, iç pazarının yanı sıra Almanya, İtalya ve Norveç benzer biçimde Avrupa ülkelerinden büyük talep görüyor. Girişimci Aysun Sarı “Daha büyük bir yapınak açmak hem de vatan dışına da bir yapınak açmak isterim. Bizlere bu olanağı veren devletimize fazlaca teşekkür ediyorum. İşlerim güzel, bişiyi başarmak aslında güzel. Hanımefendiler bir şeyler yapmalı, evde dahi olsa bir şeyler üretmeli” dedi.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama