2020-09-01T08:38:18+03:00
Ana Sayfa Dünya 1 Eylül 2020 489 Görüntüleme

Tarihi barış anlaşması imzalandı… Sudan’da 17 yıldır süren iç savaş sona erdi!

Sudan’da birden fazla silahlı {muhalif} grubu içerisinde {barındıran} Sudan Devrimci Cephesi ve Sudan hükümeti içinde 17 sene devam eden iç muhabere ve çatışma ortamına son veren sulh anlaşması imzalandı.

AA’nın aktardığı habere nazaran, Cenup Sudan’ın başkenti Cuba’da oluşturulan törende, cenup ve batıdaki silahlı kümeleri çatısı altında {barındıran} Sudan Devrimci Cephesi ve Sudan hükümeti içinde senelerdir devam eden düşmanlığa son veren sulh anlaşması imza altına alındı.

Törene Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Başbakan Abdullah Hamduk ve Cenup Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit de katıldı.

Geride bıraktığımız yıldan bu yana Cenup Sudan hükümetinin ara buluculuğunda devam eden görüşmeler sonucunda bölgelerdeki güç dağılımı, toprak mülkiyeti, emniyet ve yerinden olanların geri dönüşü benzer biçimde esas meselelerde mutabakata varıldı.

MUHALİF SAVAŞÇILAR ULUSAL ORDUYA ENTEGRE OLACAK

Anlaşmada, {muhalif} güçlerdeki savaşçıların yerel orduya entegrasyonu maddesi de yer aldı.

Sudan’da “Hakkaniyet ve Eşitlik Hareketi” ve “Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Şimal (SPLM-N)” adlı silahlı hareketleri içeriğinde {barındıran} ve senelerdir hükümete karşı savaşım eden Sudan Devrimci Cephesi, ülkede rejim farklılığı ardından devlete karşı savaşmayı bırakmıştı.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama