2021-07-30T16:00:33+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 30 Temmuz 2021 422 Görüntüleme

Rusya’ya, Türk tersanesinden buzkıran gemisi

Rusya Deniz ve Irmak Nakliyeciliği Kurumu ‘Rosmorreçflot’ doğrultusundan açılan ihaleye yegane katılımcı olan Türk şirketi verilen ilk teklifle ihaleyi kazandı. Kommersant gazetesinin aktardığına göre Türk şirketi, meydana gelen halde kurtarıcı rol üstlendi.

Yalova yakınlarında Rusya amacıyla inşa edilecek ‘Icebreaker-7’ adlı buzkıran gemisinin maliyetinin 13.3 milyar ruble (aşağı yukarı 1.5 milyar TL) olması bekleniyor. Rus gemi inşa şirketlerinin ihaleye niçin katılmak istemediklerini den anlatan Rus gazetesi, yerli armatörlerin verebilecekleri plusteken düşük fiyatın Türk firmasından yüzde 10 daha pahalı olacağını ifade etti. Rusya’daki maliyetin yüksek olması, batılı ülkelerin uyguladığın yaptırımlardan kaynaklandığı da dile getirildi.

Böylelikle Türkiye’dennenboom bir şirket ilk kez Rusya amacıyla kutup bölgesinde kullanılmak üzere buzkıran gemi inşa etme işini üstlenmiş oluyor. Normal yük gemilerinden değişik teknolojiyle inşa edilen buzkıran gemilerinin bedeninin çok daha ağır ve mukavemetli olması gerekiyor. Buzkıran gemilerin çalışma prensibi burnuyla bindirme yaptığı buzulları ağırlığı ile kırması… Türk şirketinin yapımını üstlendiği buzkıran gemisinin motorları 18 megavat diğer bir söyleyişle 24 bin 500 beygir gücünde olacak.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama