2020-09-13T20:04:54+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 13 Eylül 2020 492 Görüntüleme

Pandeminin iş hayatındaki etkileri üzerine bir rapor hazırlandı: Evde çalışanların oranı % 70 oldu

Pandemi süreci ve bu sürecin emek verme hayatına, ekonomiye etkileri iş aleminde iş yapış biçimlerinde değişiklik getirdi, getiriyor. Kurucuları içinde Türkiye’de iş merkezi, konsept geliştirme mevzularında tecrübeli isim Avi Alkaş’ın da bulunduğu HAN Spaces bu zamanda ortak kanaat platformu Re-Set Workspace’i kurdu. Değişik alanlarda tecrübeli iş dünyasından 60 önder isim ve eksperler 12 hafta süresince bir araya gelmiş olarak çalıştı. 120 üst seviye yönetici, eksper ve akademisyen de görüşleriyle pandemi sürecinden ileri değişimle alakalı önerileriyle katkıda bulunmuş oldu. Seans ve komisyonlar ve FutureBright Inceleme şirketinin düzenlemiş olduğu çalışan beklentileri incelemesi neticesinde ‘Türkiye İş Yaşamı ve Emek verme Alanları Yeni Devre Raporu’ hazırlandı.

EVDEN ÇALIŞMA YÜZDE 70

Pandemi sürecinde yapılan raporda, iş hayatına, sivil topluma ve kamuoyuna büroya dönüşte alınması ihtiyaç duyulan önlemler, elastik ve uzaktan çalışmaya geçiş şeklinde dönüşümler ve yeni devreye dair uygulamalarla yol gösteriliyor. Türkiye İş Yaşamı ve Emek verme Alanları Yeni Devre Raporu’ndaki bilgilere gore pandemi evvel çalışanlar günde minimum 1 saatlerini iş yerlerine ulaşmak amacıyla trafikte geçiriyordu. Pandemi eşliğinde çalışanların yüzde 70’i evden çalışmaya başladı. Çalışanların yüzde 52’si evden çalışmaya basit adapte bulunduğunu söylüyor. Çalışanların yüzde 48’i büroya dönebileceğini düşünürken, yüzde 18’i evden çalışmaya asla alışamadığını belirtiyor. Çalışanların iş yerlerinden beklentilerinde büyük değişiklik var.

OFİSLER FORMAT DEĞİŞTİRİYOR

Pandemi sürecinde tek merkezin, kablolarla bağlı, tek tip insan ve iş yapısına gore geliştirilmiş konvansiyonel büro olmadığının anlaşıldığını söyleyen HAN Spaces YK Başkanı Avi Alkaş, “Pandemi evvel sıksık konuştuğumuz daha elastik çalışılan bir emek verme yaşamı güçlük ve fırsatları ile yaşamımıza daha erken dahil oldu. Doğal bu hal ofislere bundan bu tür gereksinim duyulmayacağı manasına gelmiyor. Kararların alındığı, toplantıların yapıldığı, şirket kültürünün esası olan bürolar, öznesi olan çalışanlar amacıyla format değiştirerek hibrit ve elastik yapılanmalar, farklılaşan mekanlarla zamandan bağımsız olarak daima var olacak” dedi.

İŞ HAYATI EVE SIĞDI

PERYÖN – Türkiye İnsan Idaresi Derneği Idare Kurulu Başkanı Berna Öztınaz da, “Bütün iş yaşamı evlerimize sığabildi. Bütün bunların neticesinde yeni emek verme modellerinin bundan sonra yaşamımıza yerleştiğini söyleyebiliriz. Şimdilerde ise çoğu kurumun hibrit emek verme modellerine geçti ve departmanlarını dönüşümlü olarak ofislere çağırıyor” şeklinde konuştu. 

8 SAATLİK ÇALIŞMA

Bütün tanınan kalıpların yıkıldığına ilgi çeken FutureBright Group Kurucusu Akan Abdula, “Bütün sınırlar da ortadan kalktı. Evvelce bunu beyaz yaka çalışanlar üstünlük olarak algılasalar da, sınırların olmaması bundan sonra kendilerini yormaya başladı. Beyaz yakalı çalışanlar 8 saatlik iş gününün gerçek kıymetini de sorgular duruma geldi ve COVID-19 ardından şartlarda bir iş gününün tekrardan tanımlanması amacıyla davetiye yapıyorlar” dedi. 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama