2020-09-13T20:08:19+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 13 Eylül 2020 321 Görüntüleme

Altın yatırımcıları dikkat! Kritik seviye 1900 dolar

Borsalarda kâr satışları ve yardım seviyelerinin üstünde tutunma çabası görülüyor. Borsa İstanbul son zamanlarda ABD başta olmak suretiyle dış borsalara daha uyumlu görülüyor. Döviz kurlarında ise kâr satışları görüldü. Piyasaları taşıyacak yeni bir gündem ve beklenti olmayınca kararsızlık ve yön arayışı öne çıkmaya başladı. Diğer taraftan borsaların can simidi benzer biçimde görülen düşük faiz ve bolca likidite ortamı borsaları desteklemeye devam etmekte. Çıkamayan borsa düşer mi? Yoksa düşemeyen borsa çıkar mı? Bu ikilem bir müddet daha gündemi meşgul edecek olsa da manzara kâr satışlarına karşın borsalardaki trendlerinin korunduğu tarafında. Borsadan çıkan yatırımcı nereye gidecek sorusu da var doğal olarak ki. Döviz ve altına yönelim devam etse de her iki yatırım aracında da belli bir prim var. Gündem zorlaşır güvenilir liman gereksinimi öne çıkarsa hali bunun dışında değerlendirmek yerinde olacak.

ZAMANLA GÖRECEĞİZ

Bu aşamada lüzum mevduat gerekse tahvil bono faiz oranlarındaki yükselişi öneme alabilmek gerekecek. Faiz ciddi bir pozisyon değişimi amacıyla devasa yükseklikte değil yalnız faiz artışı devam ederse hem borsa hatta döviz yatırımcısı amacıyla seçenek durumuna gelir mi bunu zaman içinde göreceğiz. Zira enflasyon ve faiz karşılaştırmasını yaptığımızda faizin bu aşamada gerçek getiri açısından oldukça ciddi bir seçenek olmadığı görülüyor. Bankalardaki döviz mevduatı 4 Eylül haftasında 217.4 milyar dolar orantısında. Bundan önceki haftaya gore 400 milyon dolarlık bir çözülme var. Yalnız toplam mevduatın yüzde 53’ü döviz cinsinden mevduat. Piyasaların tarafı konusu ile ilgili yatırım araçları içinde akışkanlık ve pozisyon değişimi etkili olacak. Diğer yandan Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu B1’den B2’ye düşürme ve manzarası negatif olarak teyit etmesi kararının piyasalar üstündeki etkisi sınırı olan kalabilir. Bu aşamada sahip olunan pozisyonlar ve trendler mühim seviyede korunuyor.

AVRUPA CEPHESİNDE DEĞİŞİKLİK YOK

Piyasalar perşembe günü oluşturulan Avrupa Merkez Bankası toplantısını bekledi. Avrupa Merkez Bankası toplantısında ne faiz değişti ne de para politikası. Toplantı ardından oluşturulan açıklamalarda, ekonomik toparlanmanın kuvvetli bulunduğu vurgusu yapılırken toparlanmanın devamı mevzusundaki belirsizlikler ile maddi teşviklere hala gereksinim bulunduğu görüşlerine yer verildi. Bunun dışında kıymetli Euro, zayıf talep ve enerji fiyatlarının enflasyon üstünde baskı meydaan getirdiği, Euro’daki artışın değerlendirildiği ve kur hedeflerinin olmadığı vurgulandı. Faiz ve siyaset farklılığı olmayınca piyasalar üstündeki etkisi de oldukça zayıf kaldı. Bu durumdan Euro kıymetli kalmaya devam edecek neticesi çıkarılabilir. Esasen Euro/dolar paritesi birazcık gevşemişti. Izahat ardından yeniden 1.18 düzeyinin üstüne terfi etti. Kıymetli Euro, zayıf dolar, Euro Bölgesi ekonomileri amacıyla negatif, ABD amacıyla pozitif algılanacak bir hal. Bu ne kadar daha korunacak bunu kestirmek zor ancak siyaset farklılığı amacıyla bir ileri toplantı beklenecek benzer biçimde gözüküyor.

ALTIN SOLUKLANIYOR

Sert artışın sonrasında altın tutarları birazcık dinlenme ve soluklanma moduna işlemiş gözüküyor. Yalnız çıkış trendi korunuyor. Gelen satışlar bu aşamada kâr satışı ve revizyon boyutunda. Son Avrupa Merkez Bankası toplantısının sonrasında siyaset değişimi ve dolar ile Euro’nun değerinde fazlaca bir dalgalanma olmayınca altın da sakin seyrini korudu. Pandemide yükselen olay sayıları, aşı çalışmalarında şimdilik emniyet sağlayıcı noktaya ulaşılamaması ya da bunun vakit alacak olması, dozu artıp azalmakla eş güdümlü ABD-Çin gerginliğinin gündemdeki konumunu koruması, Brexit hususu ‘güvenilir liman’ ihtiyacını destekleyen ilerlemeler. Bunun dışında kasım ayındaki ABD başkanlık tercihleri, düşük faiz ve bolca likidite ortamının devam edecek olmasını öneme aldığımızda, altındaki gerilemeyi revizyon ya da dinlenme süreci olarak görmek yerinde olacak. Yalnız ons dolar fiyatının 1.900 düzeyinin altına gelme hali söz hususu olursa bunun dışında değerlendirmek gerekecek.

TRUMP NOKTAYI KOYDU

Dünyada salgın hastalığa bağlı olay sayıları yükselmesine karşılık birtakım kısıtlayıcı tedbirler alınsa da ekonomilerin kapanması mümkünlülüğü bu aşamada oldukça çok tartışılmıyor. Daha fazla engelleyici aşı ve ilaç üstüne yoğunlaşılmış halde. Ekonomilerin kapanması demek devletlerin daha çok yardım ve teşvik paketleri demek. Hal bu tür olunca yeterli olduğunu düşündüğü kadarı ile ekonomik aktivitenin devamından yana tavır konuluyor. Pandeminin iktisat üstüne etkisi konusu ile ilgili kafalar birazcık karışık benzer biçimde. Almanya Maliye Bakanı ise “Pandemi şimdilik bitmedi ancak ekonomik olarak en kötüsü arkamızda kalmış olabilir” dedi. IMF Başkanı Kristaline Georgeiva, koronavirüs salgınının yol açtığı global ekonomik krizin sona ermekten uzak bulunduğu, krizden toparlanmanın devam etmiş olduğu yalnız daha çok çabaya gereksinim olacağını görüşünde. Ancak en köktencilik tavır ABD Başkanı Trump’tan geldi. Trump “Koronavirüs sebebiyle ülke ekonomisi bir kez daha durdurulmayacak” duyurusuyla tartışmalara noktayı koydu denebilir. Bilemiyoruz ancak bu bildirimde birazcık da kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin de oranı var mı? Akla bu ihtimal da gelmiyor değil.

BORSA İLK DESTEK 1.093 SEVİYESİNDE

Borsada kâr satışları yardım seviyelerinde reaksiyon alımlarıyla karşılaştı. İlk yardım noktaları 1.093-1.085 seviyelerinde görülürken ileri yardım srandardı 1.064 olarak görülüyor. İlk direnç 1.113 ve 1.141 seviyelerinde. 1.141 daha mühim. Çıkışın devamı amacıyla bu seviyenin geçilmesi gerekecek. Ileri direnç 1.170-1.180 seviyelerinde. Yardım seviyelerinde reaksiyon alımları görülebilir. Yalnız direnç seviyelerinde satışla karşı karşıya gelme mümkünlülüğü yüksek.

DOLAR/TL’DE KAR SATIŞLARI GÖRÜLÜYOR

Dolar/TL kurunda çıkış hareketi korunmakla eş güdümlü direnç seviyelerinde kâr satışları görüldü. İlk destek sunar 7.43-7.40 seviyelerinde. Kısa devre amacıyla ehemmiyet kazanan bu seviyenin altında verilebilecek ileri yardım noktası 7.30 olarak görülüyor. İlk direnç ise 7.50-7.52 seviyelerinde. Kısa devre amacıyla bu seviyelerde satışlar görülebilir. Çıkışın devamı amacıyla 7.52 düzeyinin geçilmesi mühim olacak. Ileri dirençler 7.60-7.65 seviyelerinde bulunmantadır. Teknik göstergelerde bitkinlik emareleri görülmekle eş güdümlü 7.52 civarını geçemeyen çıkış denemeleri kâr satışlarıyla karşılaşabilir.

 

Etiketler:

İlginizi çekebilir

1 günde 40 villa satıldı

1 günde 40 villa satıldı

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama