2020-07-14T08:16:50+03:00
Ana Sayfa Dünya 14 Temmuz 2020 403 Görüntüleme

NATO Rusya konusunda uyardı: Yeni bir anlaşmaya ihtiyacımız var

Stoltenberg, ‘Atlantik odaklı bir ittifakız. Burada fazlaca şey oluyor. Son senelerde Şimal Atlantik’te Rus denizaltılarının bütün zamanların en iddialı etkinliğini kaydettik.’ dedi.

Yıldız.com.tr’de bulunan haberde Stoltenberg, Rusya’nın Avrupa’da konuşlandırıldığı iddia edilen 9M729 (NATO kodu SSC-8) füzeleriyle alakalı endişelerini yeniden dile getiRDİ.

Genel Yazman, ‘SSC-8 füzeleri benzer biçimde silahların konuşlandırılması bizim açımızdan kaygı verici bir niçin. Zira bu, Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması’nın da ortadan kalkmasına nden oldu.

Moskova’yı INF Antlaşması’nı ihlal etmekle suçlayan Stoltenberg, ‘Başka yeni muhabere sistemlerinin tüketimi konusu ile ilgili endişeliyiz.’ dedi.

‘DİYALOĞA İHTİYACIMIZ VAR’

Silahsızlanma mevzularında Rusya ile bir diyalogu korumak için çaba sarfeden Stoltenberg, ‘Silahsızlanma konusu ile ilgili yeni bir anlaşmaya gereksinimiz var, yalnız yeni bir silahlanma yarışına gereksinimiz yok.’ dedi.

Stoltenberg NATO ve Rusya içinde en yüksek askeri düzeyde ilişkiler olduğuna ilgi çekti ve yakın vakitte NATO Askeri Komitesi Başkanı Stuart Peach ile Rus Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov içinde bir telefon görüşmesi yapıldığını hatırlattı.

Norveç’in başbakanı olarak vazife yapmış olduğu yıllarından söz eden Stoltenberg, ‘Soğuk Muhabere’ın en soğuk evrelerinde bile her vakit Rusya ile pragmatik bir anlayışa varılabilir. Bu, güç ve diyalog tezahürünün birbirini dışlamadığını işaret ediyor.’ şeklinde konuştu.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama