2020-08-20T11:08:15+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 20 Ağustos 2020 403 Görüntüleme

Madencilerden ilk sanal çıkarma Hindistan’a

Hammadde ve enerji deposu olması bakımından stratejik bir noktada tespit edilen Türk maden sektörü, Kovid-19 pandemisi sebebiyle ülke ziyaretlerini, tanıtım organizasyon ve çalışmalarını büyük ölçüde dijital ortama taşıdı. Türkiye-Hindistan arasındaki natural taş sektörüne yönelik ilk sanal tecim kurulu ise İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) organizasyonu ile 17 Ağustos’ta başladı. Aktivite 28 Ağustos’a kadar devam edecek.

İMİB Idare Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, Hindistan’ın Türk natural taş sektörü yönünden mühim bir piyasa bulunduğunu söyleyerek “Hindistan Türkiye’nin natural taş ihracatında yüzde 5’lik hisse ile 4’üncü sırada yer almakta. Blok natural taş ihracatında ise yüzde 10.10’luk payla 2’nci sırada bulunmantadır. Bu ülkeye yaptığımız natural taş ihracatında ilk başta yüzde 89.34’lük payla blok mermer-traverten grubumuz yer almakta. 2019 senesinde böylesi bir tablonun içerisinde bulunuyorduk ve piyasa amaçlarımız farklıydı. Yalnız bu sene yaşanmış olan pandemi sebebiyle ihracatımızda düşüş yaşandı. İki haftaya yayılacak ve Hindistan’daki mühim satın almacılar ile firmalarımızı buluşturacak olan sanal tecim kurulu ile ilk etapta önceki dışsatım rakamlarımıza ulaşmayı hedefliyoruz” dedi.

TÜRKİYE İLK SIRADA

Türkiye’nin 650 renk ve çeşitlilikte mermere, 150 değişik türde ise natural taşa haiz bulunduğunun önemini vurgulayan İMİB Başkanı Aydın Dinçer, Hindistan’ın natural taş ithalatında Türkiye’nin, 2019 senesi rakamlarına nazaran yüzde 34’lük payla ilk başta yer aldığını açıkladı. Dinçer, şu şekilde devam etti: “Ürün grubu bazında baktığımızda natural taş ithalatının yüzde 74’ünü blok natural taş, yüzde 26’sını işlenmiş natural taş meydana getiriyor. Türkiye, Hindistan’ın blok natural taş ithalatında 2019 senesi rakamlarına nazaran, kıymet bazında yüzde 44’lük hisse ile ilk başta yer almakta. İkinci sırada yüzde 22’lik hisse ile İtalya geliyor.”  

MERMERCİLERİN YÜZÜ GÜLMEYE BAŞLADI

Türkiye’nin en büyük mermer ocaklarının ve fabrikalarının varolduğu Afyonkarahisar’ın İscehisar eyaletinde, yeni normalleşme döneminde faaliyetlerine tekrardan başlamış olan mermer ocaklarının ihracatı sürat kazanmıştır. İscehisar Mermerciler Derneği Başkanı Muharrem Çakmak, “Haziran ayı itibarıyla devletin açıklamış olduğu denetimli normalleşmeyle, iş yavaşlatan işletmelerimiz yeniden üretimlerine başladı” dedi. Haziran ayıyla, mermer pazarında biraz biraz hareketliliğin arttığını altını çizen Çakmak, “Kurban Bayramı evvel Çin’den kalkan uçaklarla gelenlerin yüzde 80’i mermer alıcısıydı” şeklinde konuştu.

ÇİN’E BLOK SATIŞ

Pandemi evvel ürettikleri mermerleri Çin’e blok olarak sattıklarını açıklayan Çakmak “Pandemi döneminde bu satışları yapamayınca, mermer yapımcıları işlenmiş ürüne ağırlık vermeye başladı. Bunda da başarı elde edildiğini düşünüyoruz. Çin’den kaynaklı meydana gelen açığı bu yolla kapatmaya çalıştık. Henüz mermeri blok olarak Çin, Mısır ve Hindistan’a, işlenmiş şeklinde de ABD, Irak, Azerbeycan, İsrail, Almanya ve dünyanın daha çoğu ülkesine gönderiyoruz. Mermercilerin yüzü 1,5 aydır gülüyor. Toparlanma devam edecek” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama