2021-01-08T00:14:22+03:00
Ana Sayfa Gündem 8 Ocak 2021 279 Görüntüleme

Kobani iddianamesi kabul edildi. İşte istenen cezalar…

6-8 Ekim 2014’den, sözde PKK terör teşkilatı yöneticileri ile HDP MYK delegesi ve eş başkanlarınca sosyal medya hesaplarından, örgüte yakın birtakım basın yayın organlarından, Suriye’nin kuzeyinde bulunan Kobani’deki hadiseleri protesto etmek amacıyla sokağa çıkma çağrıları yapıldı. Çağrıların sonrasında Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki iller başta olmak suretiyle 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerinde hadiseler çıktı. 3 gün süren olayların sonrasında uzun namlulu silah, molotof kokteyli, havai fişek, taş ve değnek kullanmak amacıyla kamu binalarına, kamu araçlarına, birden fazla ikamete, iş yerlerine ve araçlarına zarar verildi. Birden fazla vatandaş ile emniyet mensuplarının yaralandığı olaylarda 37 şahıs hayatını kaybetti.

SORUŞTURMA KAPSAMINDA YENİDEN TUTUKLANDILAR

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde, ‘terör teşkilatı yöneticiliği’ ve ‘terör teşkilatı üyeliği’ suçlamalarıyla yargılandığı davada tahliyesine karar verdiği HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ ile ilgili, Kobani hadiseleri nedeniyle tahkîkat başlattı. Demirtaş ve Yüksekdağ, kaldıkları cezaevlerinden Ses ve Görünümlü Bilişim Sistemiyle (SEGBİS) vasıtasıyla savunma gerçekleştirdikleri Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği doğrultusundan 2019 Eylül ayında yeniden tutuklandı. Ardından oluşturulan operasyonlarda Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Lider, Emine Ayna, Ayla Akat Aka, Nazmi Gör, Beyza Üstün, MYK üyeleri Alp Altınörs, Altan Tan, Gülfer Kaya, Ali Ürküt’ün den varolduğu birden fazla şahıs gözaltına alındı. Kuşkululardan Sırrı Süreyya Lider ile Altan Tan çıkarıldıkları Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği doğrultusundan adli denetim şartıyla serbest bırakılırken, başka şüpheliler tutuklandı. Devam eden soruşturmalar sonucunda, 108 şüpheliden 27’si tutuklandı, 6’sı adli denetim hükümleri uygulanarak serbest bırakıldı. Aralarında terör örgütünün sözde yöneticilerinin den varolduğu firari 75 şüpheli ile ilgili ise yakalama kararı çıkartıldı.

İDDİANAME KABUL EDİLDİ

108 şahıs ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı doğrultusundan hazırlanan iddianame Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi doğrultusundan kabul edildi. İddianamede, 108 sanığa ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma’, ‘adam öldürme’, ‘adam öldürmeye teşebbüs’, ‘yağma’, ‘alıkoyma’, ‘alıkoymaya teşebbüs’, ‘mala zarar verme’, ‘yakarak mala zarar verme’, ‘kamu malına zarar verme’, ‘yakarak kamu malına zarar verme’, ‘iş yeri dokunulmazlığını ihlal’, ‘geceleyin iş yeri dokunulmazlığını ihlal’, ‘geceleyin açıktan hırsızlık’, ‘açıktan hırsızlık’, ‘hırsızlık’, ‘geceleyin hırsızlık’, ‘yalın yaralama’, ‘silahla yalın yaralama’, ‘kamu görevlisini silahla yalın yaralama’, ‘kamu görevlisini kasten yalın yaralama’, ‘kemik kırığı oluşacak şekilde kasten silahla yaralama’, ‘kamu görevlisini kemik kırığı oluşacak şekilde kasten silahla yaralama’, ‘silahla kasten yaralama’, ‘kamu görevlisini silahla yaralama’, ‘iş ve çalışma hürriyetinin ihlali’, ‘ibadethanelere zarar verme’, ‘düşük yapmaya yol açma’, ‘bayrak yakma’, ‘5816 sayılı yasaya muhalefet’, ‘suç işlemeye tahrik etme’ suçları yöneltildi. Şüpheliler ile ilgili yöneltilen bu suçlamalardan 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680 sene hapis cezası istendi.

OLAYLARI ORGANİZE EDİP, YAYMA SUÇLAMASI

İddianamede, 37 maktul ve 2 bin 676 mağdur yer aldı. İddianamede, aralarında Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Ayhan Bilgen, Sırrı Süreyya Lider, Ayla Akat Ata, Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel, Emine Ayna ile firari Murat Karayılan, Cemil Bayık, Sabri Ok, Salih Müslüm, Zübeyir Aydar, Ertuğrul Kürkçü, Mehmet Hatip Dicle’nin den varolduğu 108 sanık yer aldı. Sanıkların tamamı yaşanan hadiseleri, başlamasında ve devamında mesul düzeyde organize etmekle ve örgütün talimat bütünlüğü ortamında kuvvetli sokak hadiseleri şeklinde ülke geneline yayıp terör olaylarına kitlesel ebat kazandırmakla suçlandı. Teşkilat yöneticisi olmakla suçlanan sanıklar, bütün suçlardan da tek tek mesul tutuldu.

108 sanığın yargılaması Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak.

İlginizi çekebilir

Evinin önünde 24 saat nöbet

Evinin önünde 24 saat nöbet

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama