2020-08-11T18:19:50+03:00
Ana Sayfa Dünya 11 Ağustos 2020 532 Görüntüleme

İstifa eden Lübnan Başbakanı Diyab’dan ilk açıklama: Yaşanan bu felaket devlet yönetimindeki kronik yolsuzluğun sonucudur

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, Bakanlar Kurulunun sonrasında Başbakanlık binasında düzenlemiş olduğu basın toplantısıyla istifasını belirtti.

AA’nın aktardığı habere nazaran, ülkedeki siyasal güçlere reaksiyon dolu ifadeler kullanan Diyab, şu değerlendirmede bulunmuş oldu:

Ekonomik krize karşı geride bıraktığımız sene ekim ayında süregelen halk protestolarına da ilgi çeken Diyab, şöyle söyledi:

“ÜLKENİN KURTARILMASI İÇİN BİR KAPI AÇMAK İSTİYORUZ”

Kendilerinin hiçbir şahsi çıkarın peşine düşmeden ülkeyi kurtarmak amacıyla mevcud gücüyle çaba sarf ettiğini dile getiren Diyab, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

Ülkenin geldiği bu aşamada vatandaşla eş güdümlü değişiklik hareketine katılmak suretiyle bir ismim geri gideceklerini kaydeden Diyab, “Ülkenin kurtarılması amacıyla bir kapı açmak istiyoruz, bu nedenden dolayı de hükümetin istifasını duyuruyorum.” şeklinde konuştu.

CUMHURBAŞKANI AVN’A İSTİFA ÇAĞRISI

Ayrıca hükümetin çekilme haberinin gelmesi üstüne başkentin göbeğinde toplanan yüzlerce yurttaş, Cumhurbaşkanı Mişle Avn ve parlamentodaki siyasal partilerin çekilme talebiyle Meclis binasına doğru yürüyüş geçti.

Öfkeli göstericiler ile kendilerine göz yaşartıcı gazla araya girmek eden emniyet güçleri arasındaki hadiseler devam etmekte.

YENİ HÜKÜMET KURULUNCAYA KADAR GÖREVİNİ SÜRDÜRMESİ İSTENDİ

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, istifasını yayınlayan Başbakan Hassan Diyab’dan yeni hükümet kuruluncaya kadar vazifesini sürdürmesini istedi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Müdürü Antoine Şukayr, düzenlemiş olduğu basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Mişel Avn’ın, çalışmalarından kaynaklı Diyab ve kabine üyelerine teşekkür ettiğini ifade etti.

Şukayr, çekilme eden Başbakan Diyab ve bakanlardan yeni hükümet kuruluncaya kadar görevde kalmaları talebinde bulunmuş oldu.

Diyab, Hükümet Sarayı’nda düzenlemiş olduğu basın toplantısında, Beyrut Limanı’nda geride bıraktığımız hafta yaşanmış olan felaketin devlet yönetiminde kök salmış yolsuzluğun neticesi olarak değerlendirerek istifasını duyurmuştu.

Ülkenin geldiği bu aşamada vatandaşla eş güdümlü değişiklik hareketine katılmak suretiyle bir ismim geri gideceklerine işaret eden Diyab, “Ülkenin kurtarılması amacıyla bir kapı açmak istiyoruz, bu nedenden dolayı de hükümetin istifasını duyuruyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

HÜKÜMETİN İSTİFASI HAVAİ FİŞEKLERLE KUTLANDI

Diğer yandan Diyab hükümetinin istifası, ülkenin kuzeyindeki Trablusşam kentinde havai fişek gösterisi ile havaya ateş açılarak kutlandı.

Mahalli basında bulunan haberlere nazaran, hükümetin istifası üstüne tebrik icra eden kuzeydeki yurttaşların havaya açmış olduğu ateş neticesi 2 şahıs yaralandı.

Hükümetin istifasının sonrasında başkent Beyrut’taki Meclis binası önünde toplanan bir takım gösterici ise emniyet güçlerinin göz yaşartıcı gazla müdahalesi ardından dağıldı.

Hassan Diyab hükümeti, geride bıraktığımız sene ekim ayında ekonomik krize karşı düzenlenen protesto eylemleri sebebiyle çekilme eden Yerel Birlik Hükümetinin sonrasında ABD’nin yaptırımları hedefindeki Lübnan Hizbullahı ve siyasal müttefiklerinin destekleriyle kurulmuştu.

BEYRUT LİMANI’NDAKİ PATLAMA

Beyrut Limanı’nda 4 Ağustos’ta patlayıcı maddelerin varolduğu 12 numaralı depoda evvelce yangın çıkmış sonrasında bütün şehri altüst oldukca kuvvetli patlama ortaya gelmişti. Patlamada, 163 şahıs yaşamını kaybederken, aşağı yukarı 6 bin bireyin de yaralandığı açıklanmıştı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, patlamaya 6 senedir Beyrut Limanı’ndaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin neden olduğunu söylemişti.

Bu açıklamanın sonrasında toplumsal medyanın yanı sıra Lübnan ve dünya basınında çoğu sual ve dikkatsizlik iddiaları gündeme gelmişti.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama