2020-09-09T08:47:11+03:00
Ana Sayfa Dünya 9 Eylül 2020 465 Görüntüleme

ABD’de orman yangınları kontrol altına alınamıyor!

ABD Orman Servisi doğrultusundan oluşturulan bildirimde, kuru ve sıcak hava sebebiyle her yaz sonu başlamış olan ve ‘yangın sezonu’ olarak tanınan Eylül-Ekim aylarında artış gösteren California’daki yangınlarda bu sene üstün dereceli düzeyde 800 bin hektardan çok alanın yandığı ifade edildi.

AA’nın aktardığı habere nazaran, yangınlara 14 {binden fazla} itfaiyecinin 2 bin 400 itfaiye kamyonu ve 95 havadan yangın söndürme aracıyla araya girmek etmiş olduğu bilgi kapasitesi paylaşıldı.

Hafta sonundan bu yana, California Yerel Muhafızlara bağlı askeri kurtarma helikopterlerinin Sierra Yerel Orman’ından 12, China Peak’tan 13, Edison golü civarından da 22 bireyi kurtardığı, yangında mahsur kalmış olarak helikopterler doğrultusundan kurtarılan şahıs adedinin bu sene 215’i geçmiş olduğu aktarıldı.

Eyaletin kuzeyindeki San Francisco Bay bölümünde devam eden yangınlar kısmen denetim altına alınırken, Los Angeles, San Bernardino ve San Diego şehirlerinin varolduğu cenup California’da ise alevlerin sürdüğü, bölgedeki birtakım yerleşim yerlerinin boşaltılarak 8 yerel ormanlık alanın kapatılmış olduğu kaydedildi.

Yangınlar sebebiyle eyalet genelindeki 21 bölümde aşağı yukarı 200 bin bireyi etkileyecek elektrik kesintisine gidildiği de belirtildi.

“CALİFORNİA’DA ORMAN YANGINLARI ÇOK TEHLİKELİ”

Pasifik Bölgesi Orman Servisi’nden Randy Moore, önümüzdeki zamanlarda sıcak ve kuru hava şartlarının daha da kötüleşmesini beklediklerini söyleyerek, “California’da orman yangınları oldukça tehlikeli, bu nedenden dolayı öneme alınmalı.” ikazında bulunmuş oldu.

Cuma günü başlamış olan yangınların bazısının rüzgarın etkisiyle bir günde 24 kilometre kadar ilerlediğine ilgi çekilerek, hafta sonundan bu yana evleri yanan 200 kadar bölge sakininin civardaki okul, kilise ve kütüphanelere yerleştirildiği ifade edildi.

Eyalet çapında, 15 Ağustos’tan bu yana düşen 13 {binden fazla} yıldırımın 900’den çok yangına yol açtığı, yangınlarda şuana kadar 8 şahıs yaşamını kaybederken, 3 bin 300’den çok yapının da zarar görmüş olduğu kaydedildi.

Yetkililer, hava hali tahminlerinin, sıcak hava ve öngörülemeyen rüzgarların yanı sıra daha çok yıldırım tehdidine işaret ettiğini kaydederek, eyalet sakinlerini yangınlara karşı hazırlıklı ve yüksek alarmda olmaları gerektiği konusu ile ilgili uyardı.

TRUMP CALİFORNİA’DAKİ YANGINLARI “BÜYÜK AFET” İLAN ETMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump, California’da devam eden yangınlar amacıyla “büyük afet” duyuru ederek federal yardım etmeye onay vermişti.

California Valisi Gavin Newsom da Trump’ın afet ilanının, eyalette yangınlardan büyülenen şahıslara kriz danışmanlığı, barınacak yer ve başka toplumsal hizmetler konusu ile ilgili yardım edeceğini söylemişti.

“CAMP YANGINI”

California vilayetinde 8 Kasım 2018’de başlamış olan ve “Camp yangını” olarak adlandırılan orman yangını, 16,5 milyar dolar zarara meydan vereren o yılın en maliyetli natural afeti olmuştu.

Eyaletin kuzeyindeki Paradise nahiyesinde başlamış olan orman yangını aşağı yukarı 14 bin ev, 500’den çok iş yeri ve aşağı yukarı 4 bin 300 binayı yok etmiş, yangında 85 şahıs yaşamını yitirmişti.

Toplamda 620 kilometrekarelik kısmı etkileri altına alan yangın, California tarihinin “en büyük ve en fazlaca can kaybının yaşandığı orman yangını” olarak kayıtlara geçmişti.

YANGIN UÇAKTAN BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

ABD’nin Californiya eyaletindeki orman yangını, Sierra Yerel Ormanı Shaver ve Huntington göllerinin yakınında süratle yayıldı.

San Jose’den Las Vegas’a giden uçaktaki bir yolcu, yangının meydaan getirdiği mantara benzeyen dumanın fotoğrafını paylaştı.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama