2020-07-22T08:20:00+03:00
Ana Sayfa Dünya 22 Temmuz 2020 687 Görüntüleme

İran Lideri Hamaney’den ABD’ye sert tepki: Kelimenin tam anlamıyla düşmandır

İran Lideri Ali Hamaney’in ofisinden oluşturulan bildirime nazaran, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, ilk vatan dışı ziyareti kapsamında geldiği Tahran’da İran Lideri ile görüştü. Görüşmede İran Cumhurbaşkanı Birinci Muavini İshak Cihangiri de hazır bulunmuş oldu.

AA’nın aktardığı habere nazaran, Hamaney, Irak’ın kuvvetli, bağımsız, toprak bütünlüğünü ve birliğini korumuş olan bir ülke olduğundan yana olduklarını söyleyerek, şunları kayıt etti:

HAMANEY, IRAK MECLİSİ’NİN “ABD ASKERLERİNİN ÇIKARILMASI KARARINI” HATIRLATTI

ABD amacıyla Irak’ta Başbakan’ın kim bulunduğunun mühim olmadığını ve Saddam Hüseyin’in devrilmesi ardından ilk yıllardaki Paul Bremer hükümeti şeklinde bir yönetimin bu ülkede hakim olmasını istediğini korumak için çaba sarfeden Hamaney, şu şekilde devam etti:

“ONLAR EVİNİZDE MİSAFİRLERİNİZİ (SÜLEYMANİ) ÖLDÜRDÜLER”

İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesine de değinen Hamaney, Kazımi’ye hitaben şöyle dedi:

HAMANEY’DEN SİSTANİ VE HAŞDİ ŞABİ İÇİN “BÜYÜK NİMET” YORUMU

Hamaney bunun dışında Iraklı Şii dini önder Ali Sistani’yi “Irak amacıyla büyük bir nimet” şeklinde nitelendirerek, “Haşdi Şabi de Irak amacıyla bir başka büyük nimettir. Onların korunması lazım olur.” görüşlerini paylaştı.

İlk vatan dışı ziyaretini bugün Tahran’a icra eden Kazımi, Mehrabad Havalimanı’nda İran Enerji Bakanı Rıza Erdekaniyan doğrultusundan karşılanmıştı.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşen Kazımi’nin, Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, Yerel Emniyet Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani ve başka yetkililerle de bir araya gelmesi umut ediliyor.

Kazımi’ye, Tahran ziyaretinde Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Petrol Bakanı İhsan Abdulcabbar, Elektrik Bakanı Macid Mehdi Ali, Maliye Bakanı Ali Allavi, Müdafa Bakanı Cuma İnad, Sıhhat Bakanı Hasan Temimi ve Yerel Emniyet Müsteşarı Kasım Araci birlikte rol alıyor.

Irak Başbakanı’nın ilk vatan dışı ziyaretini dün Suudi Arabistan’a yapması planlanıyordu. Yalnız bu ziyaretin Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in hastaneye kaldırılması sebebiyle ertelendiği duyurulmuştu. 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama