2020-08-27T08:21:42+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 27 Ağustos 2020 518 Görüntüleme

İkinci el otomobillerde yeni dönem: Ekspertiz yapılmadan satış yok

İkinci el vasıta alım satımlarında yeni bir devir başlıyor. İkinci el vasıta satışı meydana getirecek olan işletmelerin yeni mevzuata nazaran bundan ileri dönemde, otomobil satış tarihinden minimum 3 gün evvelce uzman raporu almaları mecburi duruma geliyor.

İHA’da bulunan habere nazaran uzman raporu tutarı, satış işleminin alıcıdan meydana gelen bir amaçla gerçekleşmemesi halinde alıcı, başka durumlarda satıcı işletme doğrultusundan ödenecek ve rapor 5 sene saklanacak. 8 yaşını ve ya 160 bin kilometreyi aşmış olan vasıtalar bu mecburilik kapsamına alınmayacak. Düzenlemeyi değerlendiren ekspertizler ve satıcılar karara pozitif yönde yaklaştı.

Yürürlüğe giren yeni düzenlemeyi pozitif yönde olarak değerlendiren Oto Ekspertizi Tarık Ertürk, “İnsanlar ne alıp sattıklarını bilecek, eskisi şeklinde kandırılamayacak. Birtakım satıcılar arabanın üzerini örtüp, süsleyip pazarlıyor ancak uzman yapılınca şunlar meydana çıkıyor. Esasen insanlarımız bundan sonra ekspertizi kendileri mecburi duruma getirdiler. Kimse uzman yaptırmadan vasıta almıyor. Ekspertizin mecburi duruma getirilmesi de normaldir” şeklinde konuştu.

Aracını satmadan evvelce uzmana getiren Ahmet Semirgin, “Satışlarda araçların probleminin olmadığını söylüyorlar ve sorunlu çıkıyor. Bu halleri oldukca duyduk saatinde. Ben satıcıyım, aracımın halini biliyorum ancak karşı tarafın da bilmesini isterim. Bunun amacıyla de işinin ehli olan insanlara getirip yaptırmak iki doğrultu amacıyla de iyi oluyor. En azından ben satarken malımın gerisinde duruyorum, alacak kişilerin de akıllarında sual işareti kalmıyor” şeklinde konuştu.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama