2020-07-24T08:11:35+03:00
Ana Sayfa Eğitim 24 Temmuz 2020 923 Görüntüleme

IB diploma programında Kartal AİHL’den büyük başarı

Yerel ve internasyonal yarışmalarda kazanılmış olduğu başarılarla adından sıkça söz ettiren Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi; Internasyonal Bakalorya Mezuniyet belgesi Programından (IBDP) üçüncü mezunlarını verdi. Üniversite Giriş imtihanlarında çıkardığı Türkiye dereceleriyle tanınan okul, son senelerde internasyonal yarışmalar ve programlarda da adından sıkça söz ettiriyor. Her sene artan başarısına yeni bir sayfa ekledi.

Dünya Listelenmesinde 418 Şahıstan Biri

IB programında en yüksek mezuniyet belgesi puanı 45 olabilirken, mezuniyet belgesi almaya hak kazanan 30 talebesi ile Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, 2020 Mezunlarında 35,3 Mezuniyet belgesi puanı averajı elde etti. Dünya averajının 29,92 bulunduğu 2020 IBDP döneminde, Zeynep Yediyıldız 44 Mezuniyet belgesi notu ile dünya listelenmesinde bu notu alabilen 418 şahıstan biri olarak mezun olmaya hak kazanmıştır. 170.343 aday içinde %0,62 dilimde olmayı başaran öğrencinin, yurtdışı ve yurtiçi üniversite imkânlarını değerlendirdiği biliniyor.

Internasyonal Bakalorya Mezuniyet belgesi Uygulaması (IBDP)

International Baccalaureate veya Internasyonal Bakalorya (IB) merkezi İsviçre’nin Cenevre şehrinde tespit edilen Internasyonal Bakalorya Organizasyonu’nun (International Baccalaureate Organization – IBO) dünyanın çoğu yurdunda uyguladığı bir mezuniyet belgesi uygulaması. IB Mezuniyet belgesi Uygulaması (DP) 16-19 yaşları arasındaki lise öğrencileri amacıyla geliştirilmiş bir sistem.

Internasyonal Bakalorya Mezuniyet belgesi Uygulaması (IBDP); sorgulamaya yönlendiren bir uygulama olarak öğrenciye sorun çözme, etkileşim kurabilme, kendini yazılı ve sözlü ifade edebilme, eleştirel yaklaşabilme, yaşayarak öğrenme ve inceleme yeteneklerini edinebilmeyi kazandırır.

Bugün aşağı yukarı 146 ülkede ve 3020 tane IB Okulu bulunmantadır ve IB Mezuniyet belgesi dünya çapında birçok üniversite doğrultusundan tanınıyor. Türkiye’deki üniversiteler de IB Mezuniyet belgesi olan öğrencilere yüzde 100’e varan oranlarda burs sağlıyor.

IB Mezuniyet belgesi uygulaması ilk defa Türkiye’de 1994 senesinde Koç Lisesi doğrultusundan uygulanmaya başlandı. Bu mezuniyet belgesi uygulaması daha fazla aralarında internasyonal okulların da bulunduğu hususi okullar doğrultusundan uygulanıyor. 5 devlet lisesi de bu diplomayı sağlıyor.

Artan Başarı

Internasyonal Bakalorya Mezuniyet belgesi Programına (IBDP) akredite olan ülkemizin ikinci devlet okulu olan Kartal AİHL, Internasyonal Genel Ortaöğretim Sertifika Uygulaması (IGCSE) uygulamasını ise program hakkı kazanan ilk devlet okulu.

IGCSE 2018 imtihan sonuçlarına nazaran 92.17 averajıyla devre birincisi olarak IBDP okumaya hak kazanan Zeynep Yediyıldız başarısıyla alakalı şöyle dedi: “ başladığımız andan ödevlerimizi teslim ettiğimiz güne kadar kafamızdaki ‘ödevlerimi erkenden bitirip YKS çalışmalarına ve IB imtihanlarına odaklanayım’ kanaati kim bilir bu iki senelik süreçte bizi en fazlaca yıpratan unsurlardan biri oldu. Fakat her zorlukla birlikte bir basitlik bulunduğu şeklinde bu sorun da bizlere IB-YKS ikilemi arasındayken bile inandığımız hedef uğruna çabaladığımız prosese elimizden gelenin en iyisini meydana koymanın olası bulunduğunu gözler önüne serdi. Saatlerce bilgisayarın başlangıcında oturup tek bir sözcük bile yazamadan masadan kalkmak; geç saatlere kadar laboratuvarda kalıp günün sonucunda umduğundan farklı bir sonuçla karşılaşmak; Extended Essay sürecinde asla beklemediğin bir sorun sebebiyle sıkışıp kalmak ve pandemiyle aniden değişen şartlara uyum sağlamak şeklinde bu programdan evvelce asla ön görü edemeyeceğimiz birçok sorun bizi ne kadar yorduysa, bir o denli da tecrübe kattı. Bütün bu zorluklar bizlere yazdığımız bir sayfalık araştırma makalesinin, {verimli} bir halde çözümleme ettiğimiz bir sayfa kitabın kişiliğimizi oluşturmada ne kadar mühim kilit taşları bulunduğunu gözler önüne serdi. Böylelikle istediğini elde etmenin, seni o amaca ulaştıracak en kısa yolu tecrübe etmek değil; olası olan bütün yolları denemekten geçtiğini öğrendik. Bundan dolayı, bu iki senelik proses sonucunda bizlere kalan, gece gündüz çalışıp en iyisini amaçladığımız yazılardan ziyade onlara son olarak durumunu verene kadar edindiğimiz tecrübeler oldu. YKS sınavına hazırlanıp iyi bir yer kazanmak olabildiğince sıkıntılı bir süreçken biz bu lise sıralarından edinebileceğimiz bütün deneyimleri edinip en donanımlı şekilde ayrılmak amacıyla bu yolu seçtik. Lüzum ailelerimiz gerekse hocalarımız bu süreçte hiçbir vakit bizi yalnız bırakmayarak en büyük destekçilerimiz oldular. Sabahları hâl hatır yönelttiğimiz okuldaki hizmetli ablalarımızdan bizlere bir öğretmenden fazlaca daha çoğu olan hocalarımıza; müdür yardımcımız Büşra hocadan müdürümüz Mithat hocaya ve lise hayatımızda yüreklerimize dokunan her insana üzerimizdeki emekleri amacıyla fazlaca teşekkür ederiz.

Kartal AİHL IB Koordinatörü Nalan Erdoğan ise, “ Hazırlık katagorisi ve IGCSE müfredatını başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz okulumuzda IBDP uygulamasını okuyabiliyor. Internasyonal programlarda her sene artan başarı grafiğine sahibiz. Hem bireyselde hatta kitleselde bu başarıyı sağlamamızda bütün kadromuzun emeği var. Öğrencilerimizi yürekten kutlama ediyorum.” dedi.

Türkiye’ye Lider, Dünyaya Numune

Kartal AİHL Müdürü Mithat Tekçam, yapmış olduğu bildirimde, başarıdan kaynaklı mutlu olduklarını ifade etti. Türkiye’ye lider dünyaya numune” bir eğitim kurumu olma vizyonuyla hareket ettiklerini bildiren Tekçam, şu şekilde devam etti, “Öğrencilerimiz yerel ve internasyonal müfredatı öğreniyorlar. Bu tür olunca yoğunlaşmaları ve daha uzun süre ayırmaları gerekiyor. Hamdolsun, bu çalışmalarının neticesi olarak öğrencilerimiz fazlaca güzel bir düzeye gelmiş olarak mezun oluyorlar.

Başarmak Anane

Tekçam, uzaktan eğitim sürecinde de öğrencilerini özveriyle destekleyerek bu devresi tamamladıklarını açıkladı. “Her sene artan başarı grafiğine sahibiz. Üniversite Giriş Sınavlarında gösterdiğimiz başarı ve dereceleri internasyonal platformlara taşımanın sevincini yaşıyoruz. Hep söylediğimiz şeklinde başarmak okulumuzun geleneği. Bizlere bu mutluluğu yeniden yaşatan eğitim kadromuzu, öğrencilerimizi, velilerimizi ve bütün Kartal AİHL ailesini kutlarım.”

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama