2021-05-07T11:25:15+03:00
Ana Sayfa Dünya 7 Mayıs 2021 386 Görüntüleme

Dünya diken üstünde! İngiltere ve Fransa karşı karşıya geldi ‘Savaşa hazırız’

Fransa “İngiltere anlaşmaya uymuyor; misilleme yapacağız” diyerek ultimatom verdi, Boris Johnson Macron’un restini gördü ve el yükseltti! İngiltere ve Fransa arasında ‘balıkçılık’ anlaşmazlığı Avrupa’da suları ısıttı, muhabere provasını andıran görüntüler yaşandı!

Brexit’le Avrupa Birliği’nden ayrılan İngiltere ile komşusu Fransa arasında meydana çıkan ilk ciddi problem bir askeri restleşmeye doğru gidiyor, İngiliz medyası ‘silah başına’ manşetleri atıyor.

Balıkçılık anlaşmasındaki problemler Brexit ardından meydana çıkmıştı. Fransa hükümeti, avlanma hakları konusu ile ilgili anlaşmazlık nedeniyle, İngiltere’ye ait Jersey Adası’nın elektriğini kesmekle tehdit etti.

Fransız balıkçı gemilerinin bölümde avlanması amacıyla yeni bir ruhsatlandırma sistemi tartışmalara niçin oldu. İngiltere yaşanan anlaşmazlıkta gerek görülürse ‘Savaşa hazırız’ mesajı sunarak topu Fransa’ya attı. İngiltere’nin bu aşaması ardından Fransa’dan istikbal atılım ise merakla bekleniyor…

Fransa Denizcilik Bakanı Annick Girardin den vatanının İngiltere’ye ‘misilleme’ yapmaya hazır olduğunu ve bu muhabere hazırlığına benzer adımın karşılığının verileceğini söyledi.

BALIK SAVAŞLARINDA SON DURUM

İngiliz hükümeti, balıkçılık konusu ile ilgili Fransa’yla problem yaşam sürdüren İngiltere’ye bağlı Jersey adasına yönelik abluka tehdidi ardından adaya iki donanma gemisi gönderdi.

İngiltere Savunma Bakanlığından oluşturulan bildirimde, HMS Severn ve HMS Tamar gemilerinin deniz güvenliği devriyesi icra etmek amacıyla Jersey’e gönderildiği ve bunun “ihtiyati bir tedbir” bulunduğu ifade edildi.Protesto amacıyla toplanan Fransız balıkçı tekneleri

İngiliz basını, gemilerin İngiltere’ye aşağı yukarı 85 mil uzaklıktaki adaya perşembe günü varmasının beklendiğini yazarken, Başbakan Boris Johnson’ın Jersey Başbakanı John Le Fondre ve Dışişleri Bakanı Ian Gorst ile görüştüğü ve adaya olan “sarsılmaz desteğinin” altını çizdiği belirtildi.

Başbakanlıktan oluşturulan bildirimde, Johnson’ın görüşmede Jersey ile Fransa arasında balıkçılık sorununda acilen diyaloğa gereksinim olduğunu söylediği ifade edildi.

Bir ablukanın tamamıyla haksız olacağını kaydeden Johnson’ın, tedbir olarak İngiltere’nin hali izlemek amacıyla iki devriye gemisi göndereceği, İngiltere ve Jersey hükümetlerinin bu hususta yakın çalışmaya devam edeceğini vurguladığı aktarıldı.

ANLAŞMAZLIK NİÇİN ÇIKTI?

Yalnız Fransız yetkililer, Manş Denizi’ndeki adaların açıklarında balık tutmak amacıyla getirilen “yeni teknik tedbirlerin” AB’ye bildirilmediğini, bu nedenden dolayı “hükümsüz” olduğunu ifade ediyor.

Başbakan Johnson, Fransa’ya 14 mil (22 km) uzaklıktaki Jersey Adası’na “tereddütsüz yardım” sözü verdi.

Başbakanlıktan oluşturulan bildirimde, donanma gemilerinin “ihtiyati önlem” olarak gönderildiği ifade edildi.

Jersey Başbakanı John Le Fondré ve Dışişleri Bakanı Ian Gorst ile görüşen Johnson, Jersey ile Fransa arasındaki “gerilimin dindirilmesi gerekliliğini” vurguladı.AFP haber ajansı, Fransa’nın Normandiya bölgesinin balıkçılıktan mesul yetkilisi Dimitri Rogoff’a atfen, Perşembe günü aşağı yukarı 100 Fransız balıkçı gemisinin protesto suretiyle Jersey limanına yelken açacağını bildirdi.

Rogoff, gemilerin adanın ana limanını bloke etmeye kalkışmayacağını ve öğleden sonra Fransa’ya döneceklerini ifade etti.

FRANSA TEHDİT ETMİŞTİ

Problem, Jersey’nin, Brexit ardından imzalanan İngiltere-AB Ticaret Anlaşması kapsamında, kendi sularında avlanmaya devam etmek isteyen Fransız balıkçı teknelerinden, geçmişteki balıkçılık faaliyetlerine dair ispat sunmalarını istemesiyle başlamıştı.

Bunun üstüne Fransa, Jersey’nin elektriğini kesme, Fransız balıkçılar da adanın limanını ablukaya alma tehdidinde bulunmuştu.

Manş Adaları’ndan olan Jersey’nin elektriğinin yüzde 95’i aşağı yukarı 14 mil uzaklıktaki Fransa doğrultusundan sağlanıyor. Kendisine has bir idaresi olan ve Kraliçe’nin bir temsilcisi tespit edilen ada, uluslararası arenada İngiltere doğrultusundan temsil ediliyor.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama