2020-07-09T08:10:43+03:00
Ana Sayfa Dünya 9 Temmuz 2020 598 Görüntüleme

Çin ile yaşanan kriz sonrası Hindistan’dan dikkat çeken hamle… Sınır hattında yol yapım çalışmaları hızlanıyor!

Hindistan Müdafa Bakanlığından oluşturulan yazılı bildirime bakılırsa, Müdafa Bakanı Rajnath Singh ile üst seviye askeri ve sivil yetkililerin de hazır varolduğu bir görüşmede, Çin sınırındaki yol yapım emekleri gözden geçirildi.

AA’nın aktardığı habere bakılırsa, Singh, görüşmede, Sınır Yolları Teşkilatına (BRO) Çin sınırındaki stratejik yol, köprü ve tünel projelerinin tamamlanması talimatı verdi.

Bakan Singh doğrultusundan hızlandırılması dilenen yollar içinde iki ülke arasındaki Fiili Denetim Hattı’nda (LAC) yapımı devam eden 255 kilometrelik yolun tamamlanması da yer aldı.

LAC’deki yolun tamamlanmasının Hint askeri birliklerinin ihtilaflı bölgedeki hareket yenekeğini artıracağı vurgulanıyor.

Çin ise LAC süresince detaylı noktalardaki Hindistan kara yolu ve altyapı çalışmalarına emniyet gerekçeleriyle itiraz ediyor.

Hindistan ve Çin içinde çatışmanın yaşandığı Ladakh’ta bulunan Galwan Vadisi’ndeki iki ülke askerleri de geri çekilmişti.

BÖLGEDE GERİLİMİ YÜKSELTEN SÜREÇ

Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Ladakh bölgesinde, 15 Haziran’da 20 Hint askerinin vefatıyla neticelenen çatışmaya niçin olan ve bölümde tansiyonu yükselten proses, Çin askerlerinin mayıs başlangıcında üç noktadan Ladakh bölgesine girmesi, burada çadır ve askeri karakollar kurmasıyla başlamıştı.

Çin askerlerinin, “bölgeden ayrılmaları” tarafında onlarca defa oluşturulan sözlü uyarılara aldırış etmediği belirtilmiş, iki ülke içinde bir başka münakaşa hususu Sikkim vilayetinde de Çin ve Hint askerleri içinde çatışmalar yaşanmıştı.

İki ülke askerlerinin Ladakh bölgesinin doğusunda ve Sikkim vilayetinde karşı karşıya gelmesinin sonrasında gözler bu bölgeye çevrilmişti.

Diğer yandan haziran başlangıcında iki ülke yetkililerinin sınırda yükselen gerilimi video konuşma yolu ile görüştüğü açıklanmıştı.

Hindistan, anlaşmazlığın barışçıl müzakereyle üstesinden gelinmesi konusu ile ilgili Çinli yetkililerle aynı fikir olunduğunu bildirmiş, Pekin idaresi de iki ülkenin, gerilimin düşmesine dair mutabakata vardığını duyurmuştu.

Çin ve Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik sınır hattının büyük kısmı, iki ülke içinde egemenlik tartışmalarına sebep veriyor.

Pekin idaresi, “Cenup Tibet” olarak adlandırdığı Hindistan’ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia eder iken, Yeni Delhi ise Aksai Chin platolarını içine alan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin doğrultusundan işgal edildiğini koruyor.

Taraflar, uzun senelerdir yaygın görüşmelere karşın egemenlik ihtilaflarını çözemezken, iki ülke arasındaki stres, 2017’de Çin’in bölgedeki sınır yolunu tartışmalı bir platoya uzatmaya emek harcaması üstüne artmıştı.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama