2020-07-26T19:00:15+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 26 Temmuz 2020 398 Görüntüleme

Borsa İstanbul’da yeni dönem! Yarın başlıyor…

Yarın, Bırsa İstanbul’da endekslerden sıfır atılması programı, yarın yapılacak sistem güncellemesi ile yaşama geçecek. 1986 senesinde İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) adıyla etkinliğe süregelen borsada, öncelikle 1997’de endekslerden iki sıfır atılmıştı.

TARİHSEL ENDEKS DEĞERLERİ SIFIRLANACAK

BIST 100 endeksi başta olmak suretiyle Borsa İstanbul doğrultusundan hesaplanan 123 fiyat ve getiri endeksinden iki sıfır atılması ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Pazarı’nda (VİOP) dizin vadeli prosedür ve opsiyon sözleşmeleri esaslarında farklılık yapılmasını sahibi olan yeni BISTECH güncellemesi, yarın döneme alıncak.

Hazırlıkları ve testleri tamamlanan güncelleme, 23 sene aradan sonrasında Borsa İstanbul’da fiyat ve getiri endekslerinden sıfır atılmasını ve VİOP’taki birtakım farkılıkları içeriyor.

Endekslerden iki sıfır atılmasıyla dizin değerinin virgülden sonrasında iki hane gösterilmesine devam edilirken, program zamanı itibarıyla alakalı endekslerin bölen değerleri 100 ile çarpılarak dizin değerlerinin iki sıfır atılmış olarak hesaplanması sağlanacak.

Geçiş tarihinden evvelce hesaplanmış dizin değerleri ise 100’e bölünmek amacıyla endekslerin başlangıç tarihlerindeki değerleri ve tarihsel dizin değerleri güncellenecek.

FİYAT ADIMI 100’DEN 10’A DÜŞECEK

VİOP’ta sözleşme büyüklükleri 100’den 10’a düşecekVİOP’ta ise dizin vadeli prosedür sözleşmeleri büyüklüğü 100’den 10’a düşürülürken, fiyat aşaması 0,025 ten 0,25’e çıkarılacak ve fiyat kotasyonu 10 ile çarpılmış değerler üstünden yapılacak.

VİOP’ta yeni kullanım fiyatlarını içerecek sözleşme kodları değiştirilecek ve geçiş öncesindeki pozisyonlar öz ana para uyarlaması fonksiyonu ile yeni sözleşmelere taşınacak.

Endekslere dayalı vadeli prosedür ve opsiyon sözleşmelerinde açık tespit edilen iptale kadar geçerli ve tarihindeki emirler ile aktive edilmemiş şarta bağlı emirler ise iptal edilecek.

ENDEK SADELEŞİYOR

Analistler, BIST 100 dizininin 100.000 seviyelerinin üstünde bulunmasının, hem kullanım zorluğuna hatta ruhsal olarak “pahalı” algısına yol açtığını söyleyerek, atılan bu adımın ilk olarak sadeleşmeyi sağlayacağını ifade etti.

Endeksten sıfır atılmasının teoride bir mana ifade etmediğini, yalnızca hesaplanan endekslerin 100’e bölünerek yayımlanacağını açıklayan analistler, ruhsal tesirinin ise uzun bir müddet pozitif anlamda destekleyici olmasının beklendiğini kayıt etti.

Analistler, dünya geneline bakıldığında, endekslerin büyük kısmının 1.000 ila 5.000 içinde olduğuna ilgi çekerek, 1997’de endeksten iki sıfır atılması ile hisse piyasalarında fazlaca kuvvetli bir ralli yaşandığını ve senenin sonucunda, dizinin bundan önceki sene kapanışına nazaran yüzde 254 kıymet kazandığını anımsattı.

1997 yılındaki borsa ile şimdiki borsanın karşılaştırılmasının doğru neticeler vermeyebileceğini söyleyen analistler, son dönemde hisse piyasalarına katılan yüz binlerce yeni yatırımcının mümkün tehlikeler konusu ile ilgili bilgilenerek bu yatırımcıların alım satım kararlarını uzun vadeli perspektife nazaran vermesini tavsiye ettiklerini aktardı.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama