2021-07-28T07:46:08+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 28 Temmuz 2021 203 Görüntüleme

Beyaz eşya satışları yüzde 41 arttı

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği, 2021 yılının ilk 6 aylık neticelerini ve sektörle alakalı gelişmeleri çevrimiçi düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaştı. TÜRKBESD bilgilerine göre Ocak Ayı-Haziran 2021’den 6 ana üründe Türkiye satışları bir önceki yıl aynı devreye oranla yüzde 27 oranında arttı. İhracat yüzde 47, üretim ise yüzde 48 artış gözler önüne serdi. Derneğe üye firmaların iç satış ve dışsatım olmak suretiyle toplam satışları ise 2020 yılların ilk yarısına oranla yüzde 41 artarak 17 milyon 426 bin 912 adet olarak gerçekleşti. Haziran ayında iç satışlar geride bıraktığımız sene aynı devreye göre yüzde 5 düşüş gösterirken, dışsatım yüzde 29 oranında arttı.

VİRÜS SEYRİ ÖNEMLİ

TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “Sektörümüz yılın ilk 6 ayında hem Türkiye hatta dışsatım pazarlarında çok iyi bir imtihan verdi. Haziran ayı itibarı ile iç pazarda yüksek baz etkileri ve azalan konut satışlarının etkisini hissetmeye başladık. Önümüzdeki dönemde COVID-19’un seyri ve ekonomi üzerindeki etkisi satışlarımızda belirleyici olacaktır” dedi.

İKİNCİ ÜRETİM ÜSSÜ

Türkiye’nin beyaz eşyada yüzde 7’lik üretim hacmi ile Çin’greneboom sonra dünyanın ikinci büyük üretim üssü olduğunu altını çizen Dinçer, sektörün 29 milyonu aşkın üretim, 22 milyon dışsatım sayısı, ülke geneline yayılmış satış ağı ve tedarikçileri ile büyük bir ekosistemi temsil ettiğini hatırlattı. Türkiye beyaz eşya sektörünün 60 bin direkt olarak, 600 bin dolaylı istihdamla ekonomi amacıyla mühim bir itici güç teşkil ettiğini izah eden Dinçer, “Bayram, düğün ve yazlık sezonu olması sebebiyle, yaz ayları elektrikli ev aletlerine olan talebin yüksek seyrettiği dönemlerdir. Tüketici gereksiniminin yüksek bulunduğu böyle vakitlerde kredi kartı taksit sayıları tüketicilerin alım gücünü destekleyen bir nedendir. Enflasyon rakamlarının artış eğiliminde bulunduğu bir dönemde bunun dışında kredi kartı taksit sayılarında kısıtlamaya gidilmesi tüketicilerin greksinimlerini ötelemesine neden olacaktır” dedi.

Avrupa Birliği’nin 2050 senesinde karbon nötr olma amacı tarafında meydana koyduğu yeni büyüme stratejisi olan Yeşil Mutabakat ve Sınırda Karbon Düzenlemesi hakkındaki gelişmeleri açıklayan TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer, “Avrupa Birliği 14 Temmuz tarihinde 2030’da sera gazı emisyonlarını 1990 standardına göre yüzde 55 azaltacak kapsamlı mevzuat paketi olan ‘Getraind for 55’ girişimini belirtti.

YEŞİL MUTABAKAT

Bütün bu ilerlemeler uluslararası ticaretin dinamiklerini belirleyecek kalitede. Ticaret Bakanlığı da, Avrupa Yeşil Mutabakatı Eylem Planı hazırlığını tamamlamıştır. Bu planın kamu kurumlarına ve sektörlere yol gösterici olacağını düşünüyoruz. TÜRKBESD olarak nihai hedefimiz bütün Türkiye perakende pazarında çalışan beyaz eşya ve ufak ev aletleri yapımcıları olarak tek çatıda toplanmak, kapsayıcı olmak. Ülkemizin büyüme potansiyeline çok inanıyoruz. Daha iyi koşullarla üretim gerçekleştirmek ve daha iyi koşullarda yan endüstri çalıştırmak amacıyla dünya üretimini Türkiye’ye çekmek istiyoruz” dedi.

Borsada basit prosedür ve düşük komisyon amacıyla tıklayın

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama