2020-07-15T13:27:56+03:00
Ana Sayfa Dünya 15 Temmuz 2020 553 Görüntüleme

Almanya’da Türkçe konuşan öğrenciye ceza

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletine bağlı Heidelberg şehri civarlarında tespit edilen bir okulda, arkadaşları ile okul bahçesinde Türkçe konuşan 9 yaşındaki öğrenciye öğretmeni doğrultusundan ceza verildi. Öğretmeni üçüncü sınıfa giden öğrencisinden ceza olarak bir ders kağıdının yarısına kadar okulda niye Almanca hitabı gerektiği yazmasını istedi. Öğrencinin “Niçin okulda Almanca konuşuruz“ sorusuna verilen cevaplar şöyle:

“Zira çocuklar okulda Almanca konuşur. Almanya’da resmi dil Almancadır. Siz bizim Almanca konuşmamızı istiyorsunuz. Okullar Alman. Biz Türkçe konuşursak çocuklar bizi anlamaz. Anadilde konuşmamalıyız. Daha iyi Almanca konuşmamız amacıyla. Yalnızca bu kadar biliyorum”

Öğrencinin velilerinin öğretmen ile konuşup yaptığının doğru olmadığını belirtmeleri de öğretmenin mevzu hakkındaki fikrini değiştirmedi. Aile bunun üstüne hukuki yola başvurdu. Ailenin Avukatı Yalçın Tekinoğlu, “Okul bahçesinde ya da ders haricinde evlatların kendi aralarında Türkçe hitabı yasaklanamaz. Ceza verilebilmesi amacıyla daha önceden belirlenmiş bir yasağın olması lazım olur“ diyerek konuşmasını belirtti. Tekinoğlu, “ ’Öğretmen bu yolla bir ceza verebileceğini söylüyor. Ailenin ya da başkasının bu cezaya karşı çıkamayacağını söylüyor.’ Ancak bu yolla bir ceza veremez bu hukuka aykırı. Ailenin görüşme talebi korona önlemleri nedeni ile e posta ya da telefonla yapılması istenmiş. Onlarda o şekilde görüşmüşler. Ardından reaksiyonlar büyüyünce okul idaresi karşı karşıya görüşmek istemiş“ şeklinde konuştu. Başka bir öğrencininde ceza aldığına değinen Tekinoğlu, “Başka öğrencinin ailesi bu hususta şikayetçi olmadı. Talebe aynı şekilde ceza ödevini öğretmenine vermek mecburiyetinde kaldı“ dedi. Öğretmeni bakanlığa yakınma edeceklerini dile getiren Tekinoğlu, tazminat haklarının olup olmadığını da araştıracaklarını ifade etti.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama