SpaceX’in, ABD Havacılık ve Feza Dairesi (NASA) ortaklığıyla dünya yörüngesine göndereceği ilk insanlı uzay mekiği denemesi ertelendi.
NASA’nın Twitter hesabından meydana getirilen açıklamada, roketin fırlatılmasına dakikalar kala hava koşullarının yeterince elverişli olmadığı bildirildi.
Açıklamada, “Hava koşulları sebebiyle bugün fırlatma işlemini gerçekleştirmiyoruz.” ifadesi kullanıldı ve bir sonraki denemenin ABD doğu saatine bakılırsa cumartesi günü 15:22’de yapılmasının planlandığı ifade edildi.
Söz mevzusu törene katılmak suretiyle ABD Başkanı Donald Trump da Florida’ya gitmiş ve mekiğin fırlatılma işlemleri için yerini almıştı.
Böylece 9 senenin peşinden ABD topraklarından dünya yörüngesine gönderilecek ilk insanlı uzay mekiği denemesi cumartesi gününe kalmış oldu.
İş adamı Elon Musk’ın sahibi olduğu Kaliforniya merkezli SpaceX firmasının “Crew Dragon” isminde uzay mekiği, iki astronotla beraber Florida’daki Kennedy Feza İstasyonun’dan fırlatma için tüm hazırlıklarını tamamlamıştı. Söz mevzusu mekikte NASA astronotları Doug Hurley (53) ve Bob Behnken (9) vazife yapıyordu.
Cumartesi yapılması planlanan uçuşun başarıya ulaşmış olması halinde, bundan sonraki insanlı uzay seferlerinin NASA’yı büyük bir maliyetten kurtaracağı kaydediliyor.
NASA, 2011 yılından bu yana mürettebatlı uçuş projesini askıya almasından dolayı her seferinde astronotlarını uzay istasyonuna taşımak için, Rusya’ya ilişkin Soyuz uzay araçlarını kullanıyordu.