2020-07-08T08:11:19+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 8 Temmuz 2020 395 Görüntüleme

27 bin fırsatçı ilandaki evinin fiyatını yükseltti

Düşük faizli kredi paketleriyle konut satışları artarken, fırsatçılar da boş durmadı. Öyleki ki, daha kredi başvuruları {başlamadan} birtakım mülk sahipleri ev fiyatlarını bir gecede yükseltti. Pandemi sürecinde kan kaybeden gayrimenkul sektörü kredi desteklerinin etkisiyle tekrardan canlanırken, tüketiciler de bu kez fahiş fiyatlardan şikayetçi. Bütün Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, birkaç bölge haricinde ellerinde aslında fazlaca çok konut stokunun söz hususu olmadığını söyleyerek, “Uzun vakittir pazara yeni arzlar yapılamamıştı. İnşaat ve işçi maliyetleri artmış, ruhsat adedi azalmıştı. Geride bıraktığımız seneye nazaran yüzde 23.8 azalan yapı ruhsatı adedi ve yüzde 32.2 azalan iskan sayımız var. Bu nedenden dolayı birkaç bölge haricinde gerçekten elimizde aslında fazlaca çok konut stokumuz söz hususu değil. Durumuyla bu biriken talep, ikinci elde çözümler aramaya başladı. Son bir ayda 27 bin mal sahibi duyuru fiyatlarında artış yapmış oldu” şeklinde konuştu. Bu hali emlak işletmelerinin önlemli olarak takip ettiklerinin de önemini vurgulayan Hakan Akdoğan, şu şekilde devam etti:

DOĞRUSUNA İKNA EDİN

“Yetkilendirme sözleşmesiyle satış yetkisi alan emlak işletmeleri, duyuru fiyatlarında sözleşme kurallarına uymakla yükümlü, kendileri fiyat artıramaz, satıcılar da yetki zamanı süresince fiyat yükseltemezler. Bu nedenden dolayı ustalaşmış çalışan emlak işletmelerinin duyuru bedellerinde yüksek artışlar söz hususu olmadı. Emlak danışmanları fahiş fiyatların önüne geçebilmeli. Malikleri yayında olan ilanlardan değil, gerçekleşen satışlardan örneklerle doğru değere ikna edebilmeli.” Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Nasihat de, “Öncelik ile satmak isteyenlere duyuru fiyatlarına bakmaları yerine emlak işletmelerine danışmanlarını tavsiye ediyoruz. Bu devre fırsat olarak görülmeli” dedi. 

FİYAT ARTIRMAYIN ELİNİZDEN ÇIKARIN

“Ev sahipleri lüzum kira gelirleri, gerekse yatırım olarak başka vasıtalar karşısındaki pozisyonları öneme alındığında bu vakit zarfında zarar gördüklerini düşünüyor” diyen Nasihat, “Bu artış da bunun bir reaksiyonu olarak düşünülebilir lakin pazar yüzde 6’lık ani bir farklılığı kaldıracak civarda değil. Bu devre fiyat çoğaltmak amacıyla fırsat görülmekten ziyade elden çıkarmak amacıyla bir fırsat olarak görülmeli” şeklinde konuştu. 

STOK AZALDI, ACELE EDİN

Konut alacaklara önerilerde tespit edilen Öğut, şöyle dedi: “Konut kredisi koşulları ilanda olan ikinci el gayrimenkullerin fiyatını artırdı. Bu artış oranının averaj yüzde 6 orantısında bulunduğunu görüyoruz. Ev alacaklar bu zamanı fırsatı kaçırmamalı, stoklar bitmeden çabuk etmeliler.” 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama