2021-05-31T14:02:37+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 31 Mayıs 2021 292 Görüntüleme

2016’dan bu yana en yüksek seviyeyi gördü

Emtia piyasasında geride bıraktığımız hafta kahve, yüzde 7,8 ile yatırımcısına “hatırı sayılır” bir kazanç sağladı. Emtia piyasasında geride bıraktığımız hafta genel anlamda pozitif bir seyir izlenirken, bilhassa küresel ekonomiye dair iyimser beklentiler emtia yatırımcısını sevindirdi.

Önceki haftalarda Çin’ter artan ham madde fiyatları amacıyla kaygı duyduğu ve fiyatlardaki artışları frenlemek amacıyla tedbir alacağına dair haberler emtia fiyatlarını olumsuz etkilemişti. Geride bıraktığımız hafta ise Çin’ter, “bankaların bireysel alıcılara emtia vadelileri ile temaslı yatırım ürünlerini yasakladığına” dair çıkan haberlere rağmen emtia piyasasında yukarıya yönlü bir seyir izlendi.

Kahve, geride bıraktığımız hafta emtia piyasasında çıktı. 1,6315 dolarla Kasım 2016’dan bu yana plusteken yüksek seviyeyi gören kahve, geride bıraktığımız hafta yatırımcısına yüzde 7,8 ile plusteken çok kazandıranlar arasında yer aldı. Dünyanın plusteken büyük kahve yapımcısı olan Brezilya’da, devam eden kuraklık kaygıları kahve fiyatlarının tarafı üstünde belirleyici olmaya devam etmekte. Ülkede yağışların düşük olmasıyla arza yönelik kaygılar kahveyi etkilerken, arz sıkıntıları nedeniyle kahve ihracatında da gecikmeler yaşanıyor. Analistler, Kolombiya’daki hükümet karşıtı protestoların ürünlerin teslimat sürecine zarar verdiğini, bu durumun kahveye den yansıdığını söyledi.

ALTININ ONS FİYATI, GEÇEN HAFTAYI YÜZDE 1,1 KAZANÇLA TAMAMLADI

Emtia piyasasında geride bıraktığımız hafta nikel fiyatları yüzde 4,9, bakır yüzde 2,5 ve Brent petrol yüzde 3,4 yükseliş kayıt etti. Yükselen risk algısıyla yükseliş eğilimini üst üste 4. haftaya taşıyan ve 1.912,76 dolarla 8 Ocak Ayı 2021’greneboom bu yana plusteken yüksek seviyeyi gören altının onzerzijds fiyatı da geride bıraktığımız haftayı yüzde 1,1 kazançla tamamladı.

Analistler, küresel ekonominin toparlanacağına dair umutlar ve dünya çapında sanayi, endüstri aktivitelerinin yeniden canlanmasıyla ham maddelere olan talebin artacağına dair öngörülerin emtia fiyatlarını olumlu etkilediğini söyledi. Diğer yandan, İran’a yönelik ambargoların kaldırılabileceğine dair haber akışı ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı’nün (OPEC) bu hafta yapacağı toplantının da petrol fiyatları üstünde etkili olması bekleniyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarını tekrardan gözden geçirmesi ve azaltması durumunda artması beklenilen tahvil faizlerinin, altının onzerzijds fiyatındaki yükseliş eğilimini törpüleyebileceğini açıkladı.

ŞEKERDEN YÜZDE 4,2 KAZANÇ

Tarım emtialarında geride bıraktığımız hafta kahvenin sonrasında şeker ön plana çıktı. Şeker, geride bıraktığımız hafta yatırımcısına yüzde 4,2 kazandırdı. Analistler, petrol fiyatlarındaki yükselişle birlikte şeker arzına yönelik endişelerin fiyatlarda yükselişe yol açtığını ifade etti. Geride bıraktığımız hafta buğday yüzde 1,6 ve mısır yüzde 0,6 değer kaybederken, pamuk yüzde 0,1 artış kayıt etti.

Vadeli prosedür ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı bildirimde, dolar dizininin gerilemesinin piyasaları desteklediğini yalnız tahvil faiz getirilerinin {halen} mühim parametre olmaya devam ettiğini açıkladı. Kahve zincirlerinin ve turizm sektörünün açılmasının kahve talebini olumlu etkilediğini söyleyen Ergezen, aşılama ve kısıtlamaların azaltılacağına dair haberlerin kahve pazarı üstünde pozitif etkili olmayı sürdüreceği öngörüsünde bulundu.

Petrol fiyatlarının kuvvetli kalmaya devam etmesinin şeker fiyatlarını desteklediğini açıklayan Ergezen, ekonomilerin açılacağı beklentisinin den şekere olumlu yansıdığını ifade etti. Ergezen, üretim tahminlerindeki artış nedeniyle buğday üstünde satış baskısı olduğunu söyleyerek, “ABD’den buğday ihracatı, önceki haftaya göre yüzde 7 azalarak 529,3 bin ton orantısında gerçekleşti. Japonya ve Meksika, plusteken büyük alımı sağlayan ülkeler oldu. Çin, listede ilk 4 ülke arasında yer aldı.” dedi.

Mısırın haftayı düşüşle tamamlamasına rağmen üretim tahminlerinin arttığını yalnız devre sonu stok tahminlerinin azaldığını açıklayan Ergezen, “Bu da talep beklentilerinin ne kadar kuvvetli olduğunu işaret ediyor. Genellikle ABD’den haftalık dışsatım verilerindeki Çin etkileri gözden kaçmıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

İlginizi çekebilir

Netaş, yerli 5G için hazır

Netaş, yerli 5G için hazır

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama