2020-10-20T10:50:33+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 20 Ekim 2020 400 Görüntüleme

Yerli otomobilde önemli pil gelişmesi! Türkiye’de üretilecek…

TOGG geliştirmekte bulunduğu elektrikli vasıta ürün gamı içindeki asli bileşenlerden bir tanesi olan batarya amacıyla dünyanın önde gelen Li-Ion batarya üreticilerinden Farasis’i iş ortağı olarak seçti. Bilişim Vadisi’nde TOGG Idare Kurulu üyelerinin den katılımı ile imzalanan kapsamlı niyet mektubu ardından oluşturulan bildirimde Farasis eşliğinde tasarlanan batarya modülü ve paketinin Türkiye’den üretiminin beraberinde, Türkiye ve çevresindeki ülkeler amacıyla enerji depolama çözümlerini bir ortak girişim şirketi çatısı altında sunacak stratejik ortaklık seçeceğinin den titizlikle değerlendirildiği belirtildi.

TOGG Idare Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu imza ardından yaptığı bildirimde “Farasis eşliğinde kurulacak ortak girişim şirketi den ülkemizin enerji düzeneğinin verimliliğini artırmaya aday bir girişim olacak, ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak, temiz ve {verimli} bir enerji sistemi geliştirmemizi hızlandıracak. Böylece TOGG’un mobilite ekosistemi, teknoloji ilerleten, ciddi ekonomik değer yaratan, mühim bir çevresel oyuncu durumuna gelecektir” şeklinde konuştu.

TOGG CEO’su Gürcan Karakaş ise anlaşmaya dair yaptığı bildirimde “2018 yılından bu yana, mümkün yerli iş birlikleri den dahil, 30’un üstünde küresel batarya tedarikçisini saklılık anlaşmaları kapsamında (NDA) değerlendirmiş, bunların içinden teknik, ticari ve stratejik kriterlerimizi plusteken iyi karşılayan, dünyanın önde gelen Li-Ion batarya üreticilerinden Farasis batarya iş ortağımız olarak seçilmiştir” dedi.

Karakaş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bugünümüzde elektrikli vasıtalar amacıyla plusteken mühim ve esas teknolojilerden biri olarak görülen Li-Ion batarya teknolojisinin Farasis gibi mühim bir oyuncu ile ülkemize gelmesi olabildiğince önemlidir. TOGG’un, sıfır emisyonlu elektrikli araçlarını geliştirirken ülkemizdeki teknolojik dönüşümü den tetikleyeceğini başından beri dile getiriyorduk. Bu iş birliği elektrikli vasıta bataryası üretmenin ötesine geçecek, ülkemizde batarya Slede-ge yetkinliklerini geliştirecek, otomotiv üreticilerinin elektrikli vasıta projelerini Türkiye’ye taşımalarını tetikleyecek, Farasis’te ürün gamında tespit edilen otomotiv dışı enerji depolama ürünleriyle eş güdümlü enerji depolama işini büyütecek ve ortak girişim şirketinin kendi geliştireceği markasıyla, mesul bulunduğu bölümde Farasis’te münhasır temsilcisi olarak oldukça önemli yeni bir ekonomik değer üretecektir”. 

“TOGG ELEKTRİKLİ ARAÇLAR KONUSUNDA ÖNCÜ BİR GİRİŞİM”

Niyet mektubu imza törenine online olarak katılan Farasis kurucu ortağı ve CEO’su Dr.Yu Wang ise Türkiye’nin bölgesindeki plusteken mühim otomotiv ülkelerinden biri olduğuna ilgi çekerek “Türkiye’deki ilerlemiş otomotiv birikimini kullanarak elektrikli vasıtalar ilerletmek ve üretmek üzere yola çıkan TOGG ile iş birliği gerçekleştirmek bizim esas stratejilerimiz tarafında attığımız natural adımlardan biri oldu. TOGG doğru vakitte, doğru yerde, doğru işi yapar iken, batarya konusu ile ilgili lider şirketimizin iddialı büyüme planlarını desteklemek amacıyla biz den elektrifikasyon amacıyla bir ileri büyük piyasa olarak gördüğümüz Türkiye’dennenboom daha en uygun bir lokasyon, TOGG’dan daha en uygun bir ortak düşünemezdik.Lüzum Türkiye’den meydana çıkacak gereksinimlere gerekse bölgeden istikbal istekleri karşılamak üzere bu niyet mektubuna imza attık. Batarya tedarikiyle başlayan bu iş birliğinin uzun vadeli bir ortaklığa dönüşecek olduğundan kaynaklı heyecan duyuyoruz” şeklinde konuştu. 

Bilişim Vadisi’ndeki imza törenine bizzat katılan ve iş birliğini çalışmalarını plusteken başından beri yürüten Farasis Avrupa Organizasyonu Yöneticisi Sebastian Wolf ise, “TOGG ile görüşmelerin plusteken başından beri hier iki şirketin den bireysel mobilitenin geleceğini elektriklendirme konusu ile ilgili aynı heyecanı paylaştığını gördük. Türkiye’den lüzum otomotiv gerekse otomotiv dışı pazarda Li-ion akülere olan talepte mühim bir artış yaşanmasını bekliyoruz. Bu nedenden dolayı, bölgedeki ilk elektrikli vasıta bataryası üretim şirketini kurmak amacıyla TOGG ile ortak olmaktan büyük heyecan duyuyoruz” dedi.

HÜCRE AR-GE’Sİ DE YAPILACAK

İmza töreni sonrasında TOGG ve Farasis’ten oluşturulan ortak bildirimde, “TOGG’un Bilişim Vadisi’ndeki idare merkezinde imzalanan stratejik ortaklığın genel prensiplerini sahibi olan ortak girişim şirketi niyet mektubuna göre 2020 sene sonuna kadar ortak girişim şirketinin kapsamlı iş planı oluşturulacak ve ortaklığın hukuki zemini bu vakit zarfında detaylandırılacaktır. Bu çalışmalar tarafında iki şirketin idare kurullarında son değerlendirme onaylardan sonra 2021 senesi başında ortak girişim şirketinin hukuken kurulması hedefleniyor” denildi.

TOGG ve Farasis arasında kurulması amaçlanan ortak girişim şirketinin iş planında tarafların plusteken ehemmiyet verdikleri konuların başında yerlilik geldiği vurgulanırken, iş planı dahilinde batarya hücresinin den Türkiye’den geliştirilmesi ve üretilmesi konularının da ayrıntılı bir şekilde değerlendirileceği, bilhassa hücre kimyası konusu ile ilgili geliştirilecek yetkinliklerin uzun vadede hier iki tarafa da büyük katkı sağlayacağının altı çizildi.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama