2020-07-22T08:21:18+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 22 Temmuz 2020 659 Görüntüleme

Yeraltında güvenlik için 24 ay hibe desteği geldi

Aile, Emek verme ve Toplumsal Hizmetler Bakanlığınca, Avrupa Birliği (AB) Projesi kapsamında iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi hedefiyle yeraltı kömür ve metal maden iş yerlerine 24 ay süresince bağışlama desteği verilebilecek. Bakanlıktan oluşturulan bildirime nazaran, 21 Kasım 2019’da başlamış olan ‘Madencilik Pazarında İş Sihhati ve Güvenliğinin Geliştirilmesi’ operasyonu kapsamında, sıhhat, emniyet ve iş barışının geliştirilmesiyle Türkiye işgücü amacıyla insana yakışır işlerin oluşturulması hedefleniyor. Türkiye ve AB doğrultusundan finanse edilen ve 17.5 milyon euro bütçeli projede teknik yardım, finansal yardım ve rehberlik uygulamasıyla bağışlama uygulaması yer almakta.

KOŞULLAR İYİLEŞECEK

Madencilik pazarında proaktif yaklaşıma dayalı iyileştirilmiş emek verme koşullarının desteklenmesi ve toplumsal farkındalığın artırılmasını hedefleyen projeyle bütün paydaşların mevzu ile ilgili data seviyelerinin geliştirilmesiyle emek verme koşullarının daha sık iyileştirilmesi tahmin ediliyor. Proje kapsamında iş sağlığı ve güvenliği, arama kurtarma şeklinde nitelikli eğitimlerle farkındalık sağlanıp, karşı karşıya ve resim, işitsel materyaller hazırlanarak, yeraltı kömür ve metal maden pazarında çalışanların yüzde 36’sına ulaşılması hedefleniyor. 

HANGİ ÖNLEMLER ALINIYOR?

Şartları taşıyan yeraltı kömür ve metal maden işyerlerinde İş Sihhati ve Güvenliği (İSG) uzmanı görevlendirilmesinin yanı sıra tahlisiye eğitimleri ve maden sektörüne özgü hazırlanan TSE standardının entegrasyonu amacıyla finansal yardım verilebilecek. Alıncak önlemlerden bazıları ise şu şekilde: “Çıkarılan cevherin özelliğine nazaran yeraltında zehirli ve patlayıcı gazların takip edeni, su baskınlarına karşı denetim sondajı yapılması, ocak girişlerinde bağımsız iki değişik giriş çıkış sağlanması, mekanik havalandırma sistemi kurulması.” 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama