2021-01-04T22:56:02+03:00
Ana Sayfa Gündem 4 Ocak 2021 339 Görüntüleme

Uyarılar peş peşe geliyor… ‘Bu gece saatlerinden itibaren…’

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden oluşturulan bildirimde, ‘Ege Bölgesinde beklenilen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, bu gece saatlerinden itibaren yarın (05.01.2021 Salı) sabah saatlerine kadar İzmir, Aydın, Manisa ve Çanakkale çevreleri ile Balıkesir’te batısında güçlü (21-50 Kg/m2) olacağı öngörülüyor. Ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış hemen güçlü yel ve fırtına ile hortum oluşma riskine karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır’ denildi.

AFAD’DAN KRİTİK UYARI

Afet ve Acil Hal Idaresi Başkanlığı (AFAD) da Twitter hesabından şu uyarıda bulundu:

“Bu gece saatlerinden itibaren, İzmir, Aydın, Manisa ve Çanakkale çevreleri ile Balıkesir’te batısında güçlü yağış bekleniyor.

Ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı ve fırtına gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olun.”

İZMİR’DE KUVVETLİ YAĞIŞ BEKLENİYOR

Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğünden oluşturulan bildirime göre, şehirde gece saatlerinde beklenilen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlar, yarın saat 06.00’ya kadar, kısa süreli fırtınayla etkili olacak.

Bildirimde, İzmirlilerden sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış hemen güçlü yel ve fırtınayla hortum oluşma riskine karşı tedbirli olmaları istendi.

ANTALYA İÇİN ‘TURUNCU’, MUĞLA İÇİN ‘SARI’ UYARI

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü, Antalya’da ‘turuncu kod’ bildirimiyle eş güdümlü, yarın amacıyla güçlü ve kuvvetli yağış ikazında bulundu. Sabah saatlerinde başlaması beklenilen sağanağın gece saatlerine kadar sürmesi beklenirken, yağışın şehir merkezinde ve batı ilçelerinde etkili olması bekleniyor. Meteorolojiden oluşturulan uyarıda, yurttaşların ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, ulaşımda aksamalar, yağış hemen güçlü yel ve fırtına ile hortum oluşma riskine karşı dikkatli ve tedbirli olması gerektiği ifade edildi. Meteoroloji’nin ikazında şu ifadelere yer verildi:

“Oluşturulan son meteorolojik değerlendirmelere göre, Antalya’da yarın beklenilen gök gürültülü sağanak yağışların, akşam saatlerine kadar il çapında mahalli olarak güçlü (21-50 kg/m2), Merkez ilçeleri Konyaaltı, Muratpaşa, Kepez, Döşemealtı, Aksu ve batı ilçeleri Kaş, Demre, Finike, Kumluca ve Kemer’den çok güçlü (51-75 kg/m2) ve kuvvetli (76-100 kg/m2) olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, ulaşımda aksamalar, yağış hemen güçlü yel ve fırtına ile hortum oluşma riskine karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

MUĞLA İÇİN DE UYARI

Meteoroloji, Muğla amacıyla den yarın ‘sarı kod’ bildirimi yaptı. Muğla amacıyla oluşturulan uyarıda ise şu ifadelere yer verildi:

“Muğla’da beklenilen gök gürültülü sağanak yağışların, bu gece saatlerinden itibaren yarın akşam saatlerine kadar güçlü ve çok güçlü (21-75 kg/m2) olacağı öngörülüyor. Ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı, yağış hemen güçlü yel ve fırtına ile hortum oluşma riskine karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”

EGE DENİZİ’NDE AKŞAM SAATLERİNDE FIRTINA BEKLENİYOR

Ege Denizi’nde akşam saatlerinde 6 ila 8 kuvvetinde fırtına bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden oluşturulan ikaza göre, Ege Denizi’nde akşam saatlerinde güney ve güneydoğudan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75 kilometre/saat) fırtına öngörülüyor.

Gece saatlerinde ise açıklarda genelde güneybatıdan esmesi öngörülen fırtınanın, salının ilk saatlerinde etkisini kaybetmesi tahmin ediliyor. Ulaşımda aksamalara karşı tedbirli ve dikkatli olunması gerekiyor.

METEOROLOJİNİN YAĞIŞ UYARISI ÇİFTÇİYE UMUT OLDU

Meteoroloji Genel Müdürlüğü son değerlendirilmesinde, Trakya amacıyla sağanak tahmininde bulundu. Beklenilen yağışların hem sulama amacıyla kullanılacak barajlara hatta toprağa iyi geleceğinden umutlu olan çiftçi, son yağış uyarısını sevinçle karşıladı.

SON YILLARIN EN KURAK GÜNLERİ

Son senesinin plus kurak döneminin yaşandığı Trakya’da, kuraklık, ırmak seviyeleri ve baraj doluluk hacimlerinde den görülüyor. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da, 1 milyar 115 milyon 740 bin metreküp depolama hacmine sahip 14 barajın su srandardı 373 milyon 259 bin metreküp olarak ölçüldü.

Srandardı en fazlaca düşen barajlardan bir tanesi de Kayalıköy Barajı.

Edirne’ye den içme suyunun sağlandığı Kayalıköy Barajı’ndaki su srandardı ise yüzde 6 seviyelerine geriledi.

“BARAJIMIZIN SUYUNUN ARTMASINI UMUT EDİYORUZ”

Baraja ismini da veren köyün muhtarı Cengiz Cesur, AA muhabirine, son 15 senenin plus kurak yılının yaşandığını ifade etti.

Kuraklık nedeniyle barajdaki su düzeyinin gerilediğini izah eden Cesur, istikbal yağışlarla barajın su düzeyinin artacağına inandığını söyledi.

Bölge amacıyla aşağı yukarı 1 hafta sağanak tahmini olduğunu bildiren Cesur, “Kayalıköy Barajı, geride bıraktığımız sene kurak gitmesi, bu sene da yağışların olmamasından kaynaklı henüz yüzde 6 seviyesine düşmüş halde. Bölgemizde etkili olması beklenilen yağışlarla barajımızın suyunun artmasını umuyoruz. Çiftçinin esasen kuraklıktan sorunu vardı. Bir den su srandardı den kanaat sulamada bu yıl kısıtlı oldu.” şeklinde konuştu.

Cesur, yağışların sürmesi ile barajların da su düzeyinin artacağına inandığını açıkladı.

Kırklareli {Ziraat} Odası Başkanı Ekrem Şaylan ise yağış tahminlerinin çiftçiyi umutlandırdığını açıkladı.

Şaylan, beklenilen yağışların hem ekili alanlara hatta barajlara katkısının olacağına inandığını söyledi.

Çiftçi Muzaffer Bayram ise son yağışların tarım alanlarına ilaç gibi yaklaştığını söyleyerek, hafta boyu beklenilen yağışların da katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

DOĞU ANADOLU’DA GECE EN DÜŞÜK SICAKLIK KARS’TA ÖLÇÜLDÜ

Doğu Anadolu Bölgesi’nde gece plus düşük hava ısısı, sıfırın altında 21 dereceyle Kars’ta kaydedildi. Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğünden oluşturulan bildirime göre, havanın az bulutlu ve açık geçeceği bölümde, sabah saatlerinde yer yer buzlanma ve don vakası bekleniyor.

Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyredeceği bölümde, yel güneyden hafif, bazı zamanlar orta kuvvette esecek.

Bölge çapında buzlanma ve don vakası nedeniyle, başta sürücüler olmak suretiyle, vatandaşlar ile yetkililerin dikkatli ve tedbirli olması istendi.

Gece plus düşük hava ısısı sıfırın altında olmak suretiyle Kars’ta 21, Ardahan’da 17, Ağrı’da 15, Erzurum’da 10, Iğdır’da 8, Erzincan’da 3 derece ölçüldü. Gün içerisinde plus yüksek sıcaklıkların ise Erzurum’da 2, Erzincan’da 9, sıfırın altında olmak suretiyle Kars’ta 2, Ardahan’da 3, Iğdır’da 4, Ağrı’da 5 derece olacağı öngörülüyor.

Kayak merkezlerinde kar kalınlıkları ise Palandöken’den 49, Konaklı’da 33, Sarıkamış’ta 31 santimetre ölçüldü.

DOĞU ANADOLU’DAKİ 4 İL İÇİN ÇIĞ, BUZLANMA VE DON UYARISI

Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Van, Bitlis, Muş ve Hakkari amacıyla çığ, buzlanma ve don uyarısı yapıldı. Meteoroloji 14. Bölge Müdürlüğünden oluşturulan bildirime göre, bölge çapında hava, parçalı ve az bulutlu olacak.

Sabah ve gece saatlerinde buzlanma, don vakası ile gün boyu yer yer sis ve pus olayı beklenilen bölümde hava ısısı mevsim normallerinde seyredecek. Yel, doğu ve kuzey yönlerinden hafif, bazı zamanlar orta kuvvette, Van Gölü’nde den doğu ve kuzeydoğudan saatte 20-50 kilometre kuvvetinde esecek. Gün içerisinde plus yüksek sıcaklığın Van’da 4, Bitlis ve Hakkari’den 2, Muş’ta sıfırın altında 4 derece olacağı öngörülüyor.

Bölge çapında buzlanma ve don vakası ile kar erimesi, dik eğime sahip ve yüksek kar örtüsü tespit edilen yerlerde çığ {tehlikesine} karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

MUŞ’TA YOĞUN SİS ETKİLİ OLDU

Muş’ta etkili olan sis nedeniyle görüş uzaklığı 10 metreye kadar düştü.

Muş-Bitlis ve Muş-Bingöl kara yollarında kontrol yapan ekipler, sürücüleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Muş Ovası’nı kaplayan sis bulutu, güzel görüntüler meydana getirdi.

5 GÜNLÜK HAVA TAHMİNİ İÇİN TIKLAYIN

 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama