2020-07-17T08:37:11+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 17 Temmuz 2020 452 Görüntüleme

Türkiye ilklere imza atmaya devam ediyor: Avrupa ve ülkemizde ilk olacak

6 kıta ve 24 ülkeye 200’ün üstünde tekne ihraç ettiklerini ve kendi sınıflarında önder konumunda olduklarını bildiren UZMAR Tersane Müdürü Orhan Kum, tersane olarak kendi sınıflarında dünyada önder olduklarını söyleyerek henüz teslim edilmek suretiyle inşa adımında olan 10’dan çok tekneleri bulunduğunu ifade etti.

“EN BÜYÜĞÜ OLACAK”

basan Kum; ‘’Şu an da pandemi olduğu halde tersanemizde 30 metreden 60 metreye kadar değişik tiplerde inşası devam eden 14 tane tekne var. Bunlardan öne çıkanlardan bahsetmem gerek görülürse; Dünyanın önde gelen petrol yapımcı şirketlerinden bir tanesi olan ‘’Kuveyt Oil Company’’ amacıyla daha evvelce 20 metre boyutunda 6 adet tekne yapmıştık, bu tekneler kendi sınıflarında Smart Tekne ünvanını almıştı ve en sessiz tekne seçilmişlerdi. Şimdi ise kendi filolarındaki en büyük tekneyi yapıyoruz. 60 metre uzunlukta olan bu tekne ‘’Çok ekranlı-Purpose Oil Spill Recovery Vessel’’ olarak geçiyor. Bu bunun yanı sıra bütün dizaynlarımızın içeren Robert Allan’ın da tasarladığı en büyük tekne olacak. Bununla birlikte tekrar dünyanın en büyük denizcilik firmalarından olan Boskalis firmasına daha evvelce çoğu tekne vermiştik. Şu an tekrar Boskalis şirketi amacıyla 4 tane tekne inşa ediyoruz, bunlardan 3 tanesi 42 metre ve 1 tanesi 46 metre. Bunun dışında Danimarka’ya yaptığımız ‘’Ice Class’’ tarzında 30 metre bir proje var. Onun haricinde kendi ülkemizin sahil emniyetine 2 tane römorkör inşa ediyoruz ve şunlar kendi katagorisinde stabilitesi en iyi tekneler. Tekrar önde gelen denizcilik firmalarından Saam Smit El Salvador amacıyla 2 adet daha 32 metre tekne inşa ediyoruz. 4 adet de Pakistan’a gerçekleşiyor.

“AVRUPA’DA VE TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK”

İnşa adımında olan projelere ek olarak dizayn adımında da projeler bulunduğunu ve bunların bazılarının Türkiye’nin yanında Avrupa’da da bir ilk olacağının üstüne basan Orhan Kum, “Üretimin haricinde bir de üstünde çalıştığımız Ar-Ge ve Mühendislik projeleri var. Bunların içinde hazırlık adımında olan bir otonom projemiz var. Yaşama geçtiğinde Avrupa’da ve vatanımızda bir ilk olacak” şeklinde konuştu.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama