2020-07-13T08:22:32+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 13 Temmuz 2020 516 Görüntüleme

Terörün bittiği dağlarda hayvancılık canlanıyor

Terör örgütünün kökü kazınınca Doğu’daki illerde hayvancılık canlandı. Devletin verilen yardım ve hibelerin de etkisiyle bölümde hayvancılık tekrardan cazip duruma geldi. Temizlenen yaylalar hayvan sürüleriyle dolarken bu hal Türkiye’nin son yıllardaki hayvan varlığına da yansıdı. 2020’de 9.9 milyon olan büyükbaş hayvan sayası 17.9 milyona çıkarken küçükbaş hayvan adedi ise 31.9 milyondan 48.5 milyona çıktı.

HAYVAN SAYISI ARTTI

Terörden temizlenen yaylalar en büyük tesirini ise küçükbaş hayvan varlığında gözler önüne serdi. Terörün tesirinin nerdeyse sıfırlandığı son iki senede ise Türkiye çapında 4.2 milyon küçükbaş hayvan, sürülere katıldı. 25 sene yaylacılığa tekrardan dönen illerden Muş’ta 200 bine yakın küçükbaşın katıldığını bildiren Muş Ziraat ve Orman Müdürü Mehmet Aydın, “Huzurun sağlanmasıyla hayvancılığın ekonomiye katkısı da arttı. Daha evvelce 900 bin olan küçükbaş hayvan adedi 1 milyon 84 bine terfi etti” dedi.

ÜRETİCİ KORKMUYOR

Aydın “İnsanlar tekrardan hayvancılığa yöneldi. Hayvan yetiştiricileri bundan sonra korkmadan yaylalara çıkabiliyor. Böylece yaylalarımız şenlendi. İlimiz {verimli} yayla ve meralara haiz. Hayvancılığımız gün geçtikçe büyüyor. Geride bıraktığımız seneye nazaran küçükbaşta yüzde 5, büyükbaş hayvanda ise yüzde 7 oranında bir artış ortaya geldi. Bu ivmenin süreceğine inanıyorum” şeklinde konuştu. 

Terörden arındırılan yaylalar da bugünlerde hayvan yetiştiricilerine ev sahipliği yapıyor. 

YAYLALAR HUZURA KAVUŞTU

Muş Ziraat ve Orman Müdürü Mehmet Aydın “Önceki senelerde terör belasından kaynaklı yaylalara çıkamayan yurttaşlarımız, rahatlık ve emniyet ortamının sağlanmasıyla yaylaları kullanmaya başladı. Henüz yaylalarımızda rahatlık var. Ekonomiye katkı gerçekleştiren güzel bir proses işliyor. Yaylalarımıza Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Elazığ ve Siirt illerinden de göçerler geliyor” dedi. Besicilerden Sacit Sönmez ise “Bundan sonra huzurumuz yerinde” dedi.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama