2020-07-22T08:21:11+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 22 Temmuz 2020 897 Görüntüleme

Maden sektöründen 1.85 milyar $ ihracat

Türk maden sektörü, senenin ilk yarı döneminde 1.85 milyar dolarlık dışsatım gerçekleştirmiş oldu. Hammadde ve enerji deposu olması bundan dolayı bütün sektörler üstünden ihracata sağlamış olduğu katkı 40 milyar dolar olan sektör, İspanya’da yüzde 16, Bulgaristan’da yüzde 42, İsrail’de yüzde 9 ve Suudi Arabistan’da yüzde 7 büyüdü. TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Idare Kurulu Başkanı Aydın Dinçer, sektörün ilk sömestr verilerini belirtti. Buna gore, ilk yarıda maden ihracatı 1.85 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu rakamın içerisinde blok natural taş ihracatı 260.8 milyon dolar, işlenmiş natural taş ihracatı 469.3 milyon dolar olarak yer aldı.

40 MİLYAR DOLAR KATKI

Maden ihracatının 392.1 milyon doları saniyesel mineraller, 579.7 milyon doları metalik cevherler, 68.1 milyon doları ise ferro alyajlar ihracatı olarak gerçekleştirildi. Dinçer, “Bütün ihraç ürünlerinin hammaddesi olması sebebiyle Türkiye ekonomisine 40 milyar dolarlık katkı gerçekleştiren sektörümüzün ihracatı 2019 senesinde 4.3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Maden ürünlerinden imal edilen bor ve trona soda külü ihracatı da bu rakama eklendiğinde toplam 6 milyar dolarlık bir prosedür hacmi meydana çıkıyor” şeklinde konuştu.

HAZİRANDA TOPARLANMA

Aydın Dinçer, şöyle dedi: “Kovid-19 salgını sebebiyle bilhassa sert karantina koşulları tüm sektörleri bulunduğu benzer biçimde bizleri de etkiledi; ancak haziran ayıyla eş güdümlü daralmalarda süratle geri çekilmeler gözlemledik. Hem de en fazlaca dışsatım yaptığımız ilk 10 içinde tespit edilen İspanya’da geride bıraktığımız senenin aynı devresine yüzde 16.61, Bulgaristan’da yüzde 42.67, İsrail’de yüzde 9.13, Suudi Arabistan’da ise yüzde 7.17 oranında artış yaşadık.”  

SALGIN YENİ FIRSATLAR DOĞURABİLİR

“Kovid-19 salgınıyla tüm dünya tedarikte tek ülke hakimiyetinin neden olduğu sorunları görmüş oldu ve yeni bir politik {duruş} geliştirdi” diyen Aydın Dinçer, şu şekilde söyledi: “Bu hepimiz amacıyla yeni fırsatlar doğurabilir. Şu şekilde ki; dünyada üretimi oluşturulan 90 maden türünün 80’ine haiz olduğumuz benzer biçimde, 650 renk ve desende mermerimiz, 150 değişik çeşitte de natural taşımız sahip olunan. Buna rağmen Türkiye’nin Gayri Safi Ulusal Hasılası’nda madencilik sektörünün oranı yüzde 1.3. Direkt olarak 150 bin, dolaylı şeklinde de toplam 2 milyon insanı istihdam eden sektör, işsizliğe de deva olabilir.” 

SANAL TİCARET HEYETLERİNE DEVAM EDİLİYOR

Dijital kanalları etken bir halde kullandıklarını da izah eden Dinçer, “Pandemi evveli ülke ziyaretleri şeklinde gerçekleştirdiğimiz tecim heyetlerini sanala taşıdık. Hindistan, blok mermer-travertende en fazlaca dışsatım yaptığımız ikinci ülke. O bölgeye bir sanal tecim heyetimiz olacak. Körfez Ülkeleri; Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Kuveyt de natural taşta önde gelen pazarlarımızdan. Bu ülkelere de sanal tecim heyetimiz olacak. Fas, Tunus, Özbekistan tekrar sanal tecim kurulu düzenleyeceğimiz ülkeler içinde yer almakta. Ağustos-eylül aylarında bu ülkelere sanal tecim heyetlerimizi gerçekleştireceğiz” değerlendirmesini yapmış oldu.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama