2020-10-01T08:30:16+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 1 Ekim 2020 314 Görüntüleme

Cinsiyete dayalı ücret farkı yüzde 15.6

ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan çalışmanın neticelerini “Cinsiyete dayalı ücret farkı, 2018 senesi verileriyle, yüzde 15.6 düzeyinde hesaplandı. Ücret farkı yaşa göre artış işaret ediyor. Çocuğu olanla, olmayan bayan arasında bile ücret farkı var” diyerek anlattı.

6 AYLIK ÇALIŞMA

TÜİK’le oluşturulan 6 aylık bir çalışmanın neticesi olan ve “Cinsiyete dayalı ücret farkının ölçümü: “Türkiye programı” başlığını taşıyan rapor, 10’dan az çalışanı olan işletmeleri, değişik sektör ve istihdam biçimlerini den içeriyor. Bu kadar geniş kapsamlı bir çalışma Türkiye’den ilk defa yapılırken, Özcan hazırlanan raporun neticelerini Hürriyet’e kısacası şu şekilde aktardı: “Ücret farkı, çalışma yaşamının ilk haftalarında yüzde 3.8 gibi düşük seyrederken 40’lı yaşlarda kadınların aleyhine ilgi çekici düzeyde artıyor ve %25.9’a çıkıyor, gelişen yaşlarda da bu düzeyini savunuyor. İlkokul ve altı eğitim düzeyine sahip ücretli çalışanlar arasında cinsiyete dayalı ücret farkı yüzde 38.6 ile plus yüksek düzeyde iken, yüksekokul ve üzeri eğitim düzeyine sahip çalışanlarda yüzde 15.8’le plus düşük düzeyde. Kayıtdışı çalışanlarda yüzde 24.2 fark var. Çocuğu olan ve olmayan kadınlar arasında ücret farkı anneler aleyhine yüzde 11, annelerle babalar kıyaslandığında ise ücret farkı, annelerin aleyhine yüzde 19 düzeyinde. Bir anlamda anneler cezalandırılıyor.”

YÜZDE 70’İ KADIN

Raporun Türkiye’deki ücret farklarıyla alakalı büyük resmin görülmesini sağlayacağını bildiren Özcan, “Bir den hayat sürdüğümüz salgın gerçeği var. Salgın döneminde, ev ve aile içi bakım yükleri daha da yükselen kadınlar, yönetici pozisyonları amacıyla mücadele etmeyi bırakın, evlerine daha çok süre ve emek harcayabilmek amacıyla kısa süreli güvencesiz çalışma biçimlerine geçmek, hem de işlerinden ayrılmayı halinde kalabiliyorlar. Bunun dışında sıhhat krizinde önsaflarda çakışan sıhhat emekçilerinin, bakım kurumlarındakiler den dahil olmak suretiyle, yüzde 70’ini kadınların oluşturmasının ve bu kadınların yükselen iş yükleriyle paralel biçimde çalışma sürelerinin uzamasının, bu ekonomik koşullarda ücretlerine büyük bir katkısı olması da çok olası gözükmüyor” şeklinde konuştu.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama