2021-02-20T00:42:03+03:00
Ana Sayfa Gündem 20 Şubat 2021 453 Görüntüleme

Kobani soruşturması: 9 HDP’li milletvekili hakkında fezleke

Kamuoyunda ‘Kobani hadiseleri’ olarak tanınan, 6-8 Ekim 2014’den ülke çapında yaşanan olaylara dair yürütülen tahkîkat kapsamında aralarında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın da varolduğu 9 HDP’li vekil ile ilgili fezleke düzenlendi. Fezlekeler, 9 vekilin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle, Türkiye Büyük Ulus Meclisi’ne (TBMM) sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderildi.

6-8 Ekim 2014’den, sözde PKK terör teşkilatı yöneticileri ile HDP MYK delegesi ve eş başkanlarınca sosyal medya hesaplarından, örgüte yakın birtakım basın yayın organlarından, Suriye’nin kuzeyinde bulunan Kobani’deki hadiseleri protesto etmek amacıyla sokağa çıkma çağrıları yapıldı. Çağrıların sonrasında Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki iller başta olmak suretiyle 35 il, 96 ilçe ve 131 yerleşim yerinde hadiseler çıktı. 3 gün süren olayların sonrasında uzun namlulu silah, molotof kokteyli, havai fişek, taş ve değnek kullanmak amacıyla kamu binalarına, kamu araçlarına, birden fazla ikamete, iş yerlerine ve araçlara zarar verildi. Birden fazla vatandaş ile emniyet mensuplarının yaralandığı olaylarda 37 şahıs hayatını kaybetti.

108 KİŞİ HAKKINDA DAVA AÇILDI

Olaylarla alakalı, Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Veysel Kaçmaz doğrultusundan yürütülen tahkîkat kapsamında, aralarında HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da varolduğu 27’si tutuklu 108 şahıs ile ilgili dava açıldı. O devre parti MYK’sında tespit edilen yalnız 27’nci devre milletvekili olan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, milletvekilleri Fatma Kurtulan, Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Hakkı Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Sezai Esaslı ile Pero Dundar ile ilgili yürütülen tahkîkat dosyası ise ayrıldı. Vekiller ile ilgili yürütülen tahkîkat da tamamlanarak tamamı ile ilgili fezleke düzenlendi. Fezlekeler, 9 vekilin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle, TBMM’ye sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderildi.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca oluşturulan bildirimde şu şekilde denildi:

“06-07-08 Ekim 2014 tarihlerinde ülke çapında yaşanan ve ‘Kobani hadiseleri’ olarak tanınan terör hedefli eylemlerde, sokağa çıkma çağrısı yaparak PKK/KCK silahlı terör örgütüne müzahir kitle doğrultusundan silahlı, EYP (El Yapımı Patlayıcı), molotoflu, havai fişekli, taşlı ve sopalı saldırılar neticesinde, ölüm ve şiddet olaylarının yaşanmasına niçin oldukları iddiasıyla yürütülen tahkîkat neticesinde açılan kamu davasına istinaden, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesinin 2021/6 Temel sayılı dosya üzerinden yargılanan 108 sanıkla eş güdümlü, şiddet olaylarının başlatılması ve sürdürülmesi tarafında hareket ettiklerine dair kanıtlar elde ettikleri, {halen} Halkların Demokratik Partisi 27’nci Devre Milletvekilleri olan Fatma Kurtulan, Garo Paylan, Hüda Kaya, Meral Danış Beştaş, Hakkı Saruhan Oluç, Serpil Kemalbay Pekgözegü, Sezai Esaslı, Pero Dundar ile Pervin Buldan ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 83’üncü maddesi gereği yasama dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle düzenlenen fezleke, Türkiye Büyük Ulus Meclisine sunulmak üzere Adalet Bakanlığına gönderilmiştir.”

108 şahıs ile ilgili açılan davanın ilk duruşması 26 Nisan günü Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Tahkîkat Bürosundan mesul Başsavcıvekili Veysel Kaçmaz’ın, “dokunulmazlıkların kaldırılması” istemiyle düzenlediği fezlekeler, Meclis’e sevk edilmek üzere Adalet Bakanlığına gönderildi.

TBMM’ye ulaşan fezlekeler, alakalı komisyonlarda ele alındıktan sonra oylama amacıyla Meclis Genel Kurulunda görüşülecek.

Dokunulmazlıkların kaldırılması tarafında karar alınması durumunda adı geride bıraktığımız HDP milletvekilleri amacıyla adli proses başlayacak.

CNN TÜRK muhabiri Mustafa Berber den şu verileri paylaştı:

6-7-8 Ekim 2014’te Kobani hadiseleri denilen, Kobani’den yaşananlar bahane edilerek sokak eylemleri başatılmıştı. Bu sokak eylemlerine dair 108 sanıkla alakalı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı bir tahkîkat başlatmıştı. O tahkîkat kapsamında birtakım HDP’li isimlerin, sokak eylemlerinin başlatılması ve devam ettirilmesine yönelik kanıt elde edilmiş ve durumu hazırda HDP vekili olan bu isimlerle dair den yargılama yoluna gidilmesi istenmişti.

Bu kapsamda, Fatma KURTULAN, Garo PAYLAN, Hüda KAYA, Meral DANIŞ BEŞTAŞ, Hakkı Saruhan OLUÇ, Serpil KEMALBAY PEKGÖZEGÜ, Sezai TEMELLİ, Pero DUNDAR, Pervin BULDAN ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı doğrultusundan hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı’na gönderildi.

Buna dair oluşturulan açıklama Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı doğrultusundan yapıldı. Bildirimde, Kobani hadiseleri olarak tanınan sokak eylemlerinde, el yapımı patlayıcı, molotoflu, havai fişekli, taşlı-sopalı saldırılar  neticesinde ölüm ve şiddet olaylarının yaşandığı hatırlatıldı. 

Bu kapsamda 108 sanıkla eş güdümlü şiddet olaylarının başlatılması ve devam ettirilmesine tarafında hareket ettiklerine dair kanıtlar ve hâlen HDP 27. devre milletvekilleri olan isimler ile ilgili, fezleke hazırlandı ve Türkiye Büyük Ulus Meclisi’ne sunulmak üzere Adalet Bakanlığı’na gönderildi.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama