2020-08-24T23:01:46+03:00
Ana Sayfa Eğitim 24 Ağustos 2020 336 Görüntüleme

Kartal AİHL Deneysel Bilim Tarihi Projesi başladı

Toplam 11 şahıstan meydana gelen ekip, teknoloji, fizik, kimya, astronomi ve matematik tarihini çağdaş bilimsel ve teknolojik yollarla araştırdı. Mühendislik ve kimya benzer biçimde değişik disiplinlerden gelen gençler ve eğitimciler, kütüphanelerinin tozlu raflarında saklı kalmış asırlık yazmalardaki tarifleri inceleyerek Kartal AİHL laboratuvarlarında tekrardan yaptılar.

MAZİSİ OLMAYANIN ATİSİ OLMAZ

Uygulamanın bilim zamanı danışmanı olan Hüseyin Şen projeyle alakalı fazlaca heyecanlı bulunduğunu ve yapılan uygulama amacıyla hususi olarak Hollanda’dan yaklaştığını söyleyerek sözlerine başladı. Projenin detaylarıyla alakalı informasyon veren sayın Şen ; Ulusal şairimiz Mehmet Akif’in “mazisi olmayanın atisi olmaz” sözlerini hatırlatarak, bilim tarihinin gençler doğrultusundan doğru anlaşılmasının oldukça mühim bulunduğunu söyledi. Kütüphanelerimizdeki kadim hazinelerin değerinin maalesef anlaşılamadığını, geçmişimizin doğru anlaşılmasının yalnız ve yalnız bu hazinelerin gün yüzüne çıkarılması ile olası olma ihtimalini dile getiren Şen, bu hususta daha sık çalışmanın yapılması gerekliliğini ve bu çalışmalarla gençlerin buluşturulmasının mühim bulunduğunu ve bu nedenden dolayı bilhassa genç nesillere odaklandıklarını söyledi. Bilim zamanı eğitiminin daha kalıcı olması amacıyla yeni bir metod geliştirdiklerini dile getiren Hüseyin Şen, bu yeni metodda tarihin yalnızca anlatılarak değil yaşatılarak öğretilmesi hedeflendiğini ve bununda zamanı icatları laboratuvar içerisinde tekrardan gerçekleştirmeyle olası bulunduğunu altını çizdi. Örneğin da ekip üyelerinin 1200 sene evvelce yaşamış olan islam alimi El-Kindi’nin parfümlere dair kitabından bir gül suyu tanımını, 13. yy. da yargı sürmüş olan Yemenli bir Sultanın kitabında bulunan sabun yapımı tanımını ve 13. yüzyılın ilk haftalarında Cizre’de Artuklu Sarayında vazife yapmış olan Türk mühendisi El-Cezeri’nin kitabındaki bir kapı kilidi mekanizmasını, bugünkü teknolojisini ve çağdaş laboratuvar ortamını kullanarak asırlık yazmalardaki tariflere ideal olarak tekrardan yaptıklarını söyleyerek sözlerini tamamladı.

BİLİM TARİHİ TEMALI STEM EĞİTİMİ

Proje koordinatörü ve STEM eğitimi danışmanı Ersin Ertürk, proje amacıyla epey zamandır çalıştıklarını ve ayrıntılı bir inceleme süreci yürüttüklerini söyleyerek sözlerine başladı. Proje kapsamında bilim zamanı temalı yeni bir STEM eğitim müfredatı geliştirdiklerini söyleyen Ertürk, bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk bulunduğunu, dünya eğitim literatürüne de mühim katkılar sağlayacağını açıkladı. Projenin bir ekip emek harcaması olduğuna ilgi çeken Ersin Ertürk, eksper eğitmen ve akademisyenlerle çalıştıklarını söyleyerek; geleceği şekillendirecek olan gençlerin çağımızın gerektirdiği yetkinliğe haiz olmalarının önemine vurgu yaparak, gençlerin uygarlık birikiminin bilincinde olmalarının ve buna haiz çıkmalarının da mühim bulunduğunu söyledi. Projenin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak suretiyle, uygulamalı bilim zamanı atölyelerinin bir kitapta toplanacağını ve kitapta özgün yazmalara ve türkçe çevirilerine yer verileceğinin verisini paylaşlaşarak sözlerini tamamladı.

SINIRLARI AŞAN YENİ BİR EĞİTİM PROJESİ

Projeye ev sahipliği meydana getiren Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Mithat Tekçam, okul olarak yenilikçi ve değişik projeleri yaşama geçirmekten sevinç duyduğunu ifade ederek projenin Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı doğrultusundan desteklendiğini açıkladı. Projenin çalıştay sürecinin fazlaca {verimli} geçtiğini ifade ederek sözlerine devam eden Tekçam, projenin Türkiye ve Hollanda’da uygulanacağını ifade ederek internasyonal bir proje emek harcaması olduğuna vurgu yapmış oldu. Bu projenin gelişen süreçte değişik ülkelerden katılımcılarla büyüyeceğine inandığını dile getiren Tekçam, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak yalnızca kendi öğrencilerimiz amacıyla değil değişik ülkelerde yaşam sürdüren öğrencilerin gelişimlerine de katkı sağlayacak projeleri yaşama geçirmek amacıyla çalışmalarına devam edeceklerini ifade ederek sözlerini tamamladı. 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama