2020-09-11T08:59:32+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 11 Eylül 2020 377 Görüntüleme

İşitme cihazı kullanan vatandaşlara mahkemeden iyi haber: ‘Tüm bedeli SGK karşılamalı’

Emekli öğretmen Abdullah Karabacak’ın, yaşamış olduğu işitme sıkıntısı sebebiyle kendine dijital işitme aleti reçete edildi. Karabacak, 2017 senesinde, 3 bin 500 TL tutarındaki aleti aldı. Dava dosyasına bakılırsa, sigortalı olan Karabacak, cihazın bedelini SGK’dan talep etti. SGK, Karabacak’a 75 TL katkı oranı kesintisi dahil 675 TL geri ödeme yapmış oldu.

TALEBİ REDDETTİ

Karabacak’ın ödediği ücretin bütününün ödenmesi amacıyla yapmış olduğu başvuruyu da SGK, “SGK Sıhhat Program Tebliğinin (SUT) İşitme Aleti ve Kulak Kalıbı başlıklı maddesi ile SUT eki listelerde programlanabilir dijital işitme aleti bedeli olarak 750 TL fiyat belirlendiği, 750 TL üstünden emekli sigortalıdan yüzde 10 katılım oranı kesilerek 675 TL işitme aleti bedelini ödendiğini, tedavi amacıyla sarfedilen tıbbi malzemelerin ödeme işlemlerinin SUT tarafında yapıldığı” nedeni öne sürülerek reddetti.

Karabacak, avukatı Mehtap Sakinci vasıtasıyla SGK’nın ödemediği miktarının ödenmesine karar verilmesi amacıyla Ankara 17. İş Mahkemesine dava açtı. Avukat Sakinci dava dilekçesinde, “Toplumsal Sigortalar ve Genel Sıhhat Sigortası Kanunu 63. madde ve devamı gereğince davalı kurum doğrultusundan sigortalı müvekkilin sıhhat giderlerin karışlanması gereklidir. Tekrar bu yasanının esas hedefi, toplumsal devlet ilkesi ve Anayasal bir hak olan sıhhat hakkının temini olup davalı kurum doğrultusundan müvekkilin kullanmak mecburiyetinde bulunduğu işitme aleti içinin ödenen toplam sayı üstünden karışlanması gerekmektir” dedi.

Dilekçenin devamında ise şu ifadeler yar aldı: “Müvekkil doğrultusundan işitme aleti amacıyla ödenen 3 bin 500 TL’nin 75 TL katkı oranı kesintisi dahil 675 TL bakımından geri ödeme yapılmıştır. Bu nedenden dolayı müvekkile iadesi sağlanmayan bakiye meblağın iadesi amacıyla huzurdaki davanın açılması zarureti dünyaya gelmiştir” dedi.FAİZİYLE BİRLİKTE ÖDEYECEK

Mahkeme de 9 Eylül tarihinde Abdullah Karabacak doğrultusundan davanın kabulüne karar sunarak, SGK’nın ödemediği oran olan 2 bin 825 TL işitme aleti bedelinin meşru faiziyle davalıdan alınarak, emekli öğretmene verilmesine hükmetti.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama