2020-05-25T19:12:53+03:00
Ana Sayfa Eğitim 25 Mayıs 2020 503 Görüntüleme

İngilterede Okullar 1 Haziran Günü başlamış olacak

Bu yıl koronavirüs salgını sebebiyle 7 Haziran’dan 20 Haziran’a ertelenen Liselere Giriş Imtihanı’na (LGS), bir aydan kısa bir süre kaldı. Okullarda karşı karşıya eğitimin 16 Mart’tan itibaren yapılamaması sebebiyle LGS, 8. sınıfın birinci döneminde uygulanan öğretim programları esas alınarak yapılacak. Sözel ve Sayısal olmak suretiyle iki oturumdan oluşan sınavda, ilk oturumda Türkçe’den 20, T.C. İnkılap Zamanı ve Atatürkçülük’ten 10, Din Kültürü ve Terbiye Bilgisi’nden 10, Yabancı Dil’den 10 olmak suretiyle 50 sual, ikinci oturumda ise Matematik’ten 20, Fen Bilimleri’nden 20 olmak suretiyle 40 sual yer alacak.

Günceli takip edin

Peki adaylar, sınava kalan süreyi iyi mi değerlendirmeli, sınavda başarıyı yakalamak için neler yapmalı? Uzmanlar, LGS’ye girecek öğrencilerin MEB’in yayınladığı örnek sorulara göz gezdirmelerini, birinci dönem müfredatı ve kazanımları doğrultusunda hazırlanmalarını öneriyorlar. Bilfen İlköğretim Kurumları Bölüm Başkanları ise her testi ayrı ayrı değerlendirerek, sınava hazırlanan öğrencilere şu önerilerde bulunuyorlar:

TÜRKÇE: Önemli bir bölümünü anlam bilgisinin oluşturduğu Türkçe’de öğrenciler, “Sözcükte Anlam, Cümlede Anlam, Paragrafta Anlam, Fiilimsi, Cümlenin Ögeleri, İmla Kuralları, Noktalama İşaretleri, Yazınsal Bilgiler” başlıklarından sorumlular. LGS ile “Görsel Yorumlama, Sözel Mantık ve Muhakeme” sorunlarının da sınava dahil edilmesi önemli bir değişiklik yarattı. MEB’in örnek sorularına bakıldığında öğrencilerin dil becerilerini ve yeterliliklerini ön plana çıkaracak şekilde hazırlandığı söylenebilir. Paragraf soruları için daha uzun metinler seçildiğini, bir metinden hareketle birden fazla probleminin çözümlenmesinin istendiğini görüyoruz. Bu durum metni anlamsal ve dil bilimsel açıdan çözümleme etmeyi gerektirmekte.

MATEMATİK: MEB örnek sorularında, günlük dünyadaki matematiğin sorgulandığını, problemin içindeki verileri doğru okuyup yorumlamaya yönelik ifadelerin yer aldığını görüyoruz. Sorun geçtiğimiz ay piyasaya çıkan bir sual “EBA TV” ile ilgiliydi. Öğrencilere, sınava kadar kısa mevzu tekrarları yapmalarını, sınav kazanımlarını içeren soruları süre tutarak çözmelerini ve sonucuna ulaşamadıkları sorularla ilgili eksiklerini tamamlamalarını öneriyoruz.

İNGİLİZCE: Sınavda öğrencilerin okuduğunu anlama ve çözümleme yaparak sonuca yetişme becerileri de ölçülmekte. Metin sorularında çıkarım yapabilme becerisi denetim edilmekte. Öğrenciler kolay çıkarım yapabilmeleri için kendi seviyelerinde kitap ve yazı okumalılar. Sınavda kelime bilgisi önemli olduğundan tekrardan yaparken ünitelerdeki hedef kelimeler mevzusunda dikkatli olunmalı.

FEN BİLİMLERİ: Uygulanan sınavlar ve örnek sorular incelendiğinde soruların taksonomik olarak yalnız data ve kavrama düzeyinde olmadığı görülüyor. Öğrencilerin araştırma-sorgulama, eleştirel düşünme, mesele çözme becerilerini geliştirmeleri, çevreleri hakkında merak duygusunu sürdürmeleri ve fen okuryazarlığı kazanmış olmaları önemli. Sorular gözlem, grafik ve yorum ağırlıklı olacak.

‘Neden ve sonuca odaklanın’

T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK: Öğrenciler, “Bir Kahraman Doğuyor”, “Ulusal Uyanış: Bağımsızlık Yolunda Atılan Adımlar”, “Ulusal Bir Destan: Ya İstiklal Ya Ölüm!”

ünitelerinden 17 kazanımdan sorumlular. LGS’de kavram bilgisini ve harita okuma becerisini ölçen, neden-sonuç bağlantısı kurduran, öğrendikleri bilgileri aktarma edebilme, çözümleme edebilme becerisini ölçen soruların yer alacağı düşünülmekte.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ: Sınavın ünitelerdeki ayetlerin ve hadislerin mesajlarını yoklayıcı, kavram bilgisini ölçen ve güncel hayatla ilişkili sorulardan oluşacağını öngörmekteyiz. Dolayısıyla sınava azca bir zaman kala öğrencilerin ünitelerde geçen kavramlara oldukça iyi başat olmalarını, güncel yaşamın içindeki olayların dersle bağlantısını kurmalarını (Ramazan’da verdiğimiz zekâtlar, fitreler vb.) ve bolca oranda sual çözmelerini tavsiye etmekteyiz.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama