2020-07-17T08:37:34+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 17 Temmuz 2020 351 Görüntüleme

İkinci el araçta opsiyon oyunu: Fiyat artışı bu şekilde oluyor!

Çevrimiçi sitelerde birtakım kişilerin, ‘Opsiyonlanmıştır’ doğrusu kaporası alınmış ve satış işlemleri sürüyormuş benzer biçimde gösterilen araçların piyasada yapay bir artışa yol açtığı öne sürüldü. Araçlarını ucuza satmak istemeyen başka satıcıların fiyat artırımıyla da yapay bir artışın yaşandığı ifade edildi.

‘FİYATLARIN ARTMASI YÖNÜNDE BİR OYUN’

İkinci el otomobil alım-satım işiyle uğraşan evli ve 2 çocuk babası Fahri Karlık (49), “Son dönemde ikinci el otomobil satışı meydana getiren web sitelerinin tamamında ‘opsiyonlanmıştır’ ibareli ilanlara rast geliyoruz. Gerçekten bu bir oyun. Fiyatların yükselmesi tarafında oluşturulan bir oyun. Adam 100 bin liralık aracına 120 bin lira yazıp ‘opsiyonlanmıştır’ ibaresini ekleyip pazarının artmasına sebep veriyor. Benim başımdan geride bıraktığımız bir vakası anlatayım; ben bir otomobili alabilmek amacıyla sahibiyle 85 bin TL’ye anlaştım. Sonrasında yurttaş beni arayıp ‘fiyatlar yükselmiş ağabey ben 87 isterim’ dedi. Ben de ‘tamam’ dedim. Sabah buluşmak amacıyla mekanına gittim. Dedi ki aracı alacağım şahıs bana. ‘İnternetten opsiyonlanmış vasıtalar gördüm. Aracımın fiyatından daha yüksekti. Kafam karıştı. Şu an aracı satmayı düşünmüyorum’ dedi. Bu opsiyonlanma yüzünden alacağım aracı, alamadım. Yapay bir şişirme var. Bu piyasaları yükselten bir hadise. İnsanları aldatmaya yönelik bir hadise” dedi.

Otomobil alabilmek amacıyla ikinci el bayilerini gezen Can Türk (25) de, “Son dönemde internette ‘vasıta opsiyonlanmıştır’ diye bişi çıktı. 100 bin liralık otomobil 105 bin liraya opsiyonlanmıştır benzer biçimde paylaşımlar var. Aracın kıymetini 10- 15 bin lira fazlasına satılmış benzer biçimde gösteriyorlar. İstediğim fiyata bir türlü vasıta bulamadım, arıyorum” şeklinde konuştu.

‘PİYASADAKİ ARTIŞ BU ŞEKİLDE OLUŞUYOR’

İkinci el otomobil alım satımı meydana getiren bir diğer firmanın sahibi evli ve 1 çocuk babası Egemen Kurtçu (37) ise, “Son dönemde bu hadise oldukça arttı. Normalde 100 bin TL olan bir vasıta 120 TL’ye opsiyonlanmıştır benzer biçimde gösterilince bu sefer aynı araca haiz olanlar şahıslar de ilanını bu yolla artırıyor. Tabiri caizse piyasadaki artış bu yolla oluşuyor. Bu yapay opsiyon. Bu vakaya hemen el atılması lazım. Zira otomobilin rayiç sayısal değeri bu değil” dedi. Fiyat artışlarının vatandaşı negatif etkilediğini altını çizen Kurtçu, “Bu hal insanlarda travma yaratıyor. Sıfırdan daha pahalı ikinci el vasıtalar var. Bu da ikinci elde {korkunç} hallere getirdi işi. Biz nereye gidecek iyi mi olacak bilmiyoruz. Pazarının hakim oyuncusu olan ikinci el sitelerin bu mevzuya el atması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama