2020-06-30T09:08:37+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 30 Haziran 2020 363 Görüntüleme

İhracatçıya 380 milyon euro yeni kaynak

Tecim Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank’ın Dünya Bankası garantisi altında bankalar konsorsiyumundan 380 milyon euro kredi sağladığını belirtti. Pekcan, yapmış olduğu yazılı bildirimde, Türk Eximbank’ın 26 Haziran’da Gömü ve Maliye Bakanlığı’nın kontrgarantisiyle Dünya Bankası Grubu delegesi International Bank for Reconstruction and Development’ın (IBRD) anapara tutarının yüzde 50’sine güvence sağlamış olduğu 380 milyon euro tutarında kaynak amacıyla uyuşma imzaladığını söyledi.

2 YIL GERİ ÖDEMESİZ, 10 YIL VADE

Standard Chartered Bank, ING Bank ve Societe Generale’nin katılımlarıyla gerçekleşen 2 sene geri ödemesiz toplam 10 sene vadeli işlemin toplam maliyetinin 6 aylık euribor yüzde 2.83 seviyesinde gerçekleştiğini bildiren Tecim Bakanı Pekcan, söz hususu fonun sahip olunan koşullarda benzer vadede bir eurobond ihracına gore oldukca daha makul maliyetle sağlandığına ilgi çekti.

TÜRKİYE’YE GÜVENİN GÖSTERGESİ

Bakan Pekcan, Kovid-19 salgını döneminde 10 sene vadeli bu işlemin başarı ile sonuçlandırılmasının internasyonal piyasalarda Türkiye’ye olan itimatı bir kez daha gösterdiğine ilgi çekerek, “İhracatçılarımıza 10 seneye varan vadeyle kullandırılacak işletme sermayesi ve yatırım harcamalarının finansmanına yönelik yeni bir kredi penceresi açılacak” değerlendirmesinde bulunmuş oldu. 

TÜRKİYE’DE İLK, DÜNYADA İKİNCİ 

Bakan Pekcan, oluşturulan işlemin özelliğine işaret ederek, “Bu kaynak, Dünya Bankası’nın kısmi kredi güvence yapısı altında Türkiye’de gerçekleşen ilk, dünyada ise benzer yapıda ikinci prosedür. 19 internasyonal kuruluşla meydana getirildi” dedi.

%70’İ KOBİ’LERE KULLANDIRILACAK 

Kredinin bütününün Türk Eximbank’ın yeni sürdürülebilirlik süreci kapsamında değerlendirileceğini bildiren Pekcan, “Kredinin yüzde 70’i KOBİ’lerin finansmanında kullandırılacak. Kredinin minimum yüzde 10’u da cinsiyet eşitliği prensibi ile Dünya Bankası’yla tasarlanan yeni ‘Bayan Katılması’ tarifi kapsamında değerlendirilecek firmalara kullandırılacak” şeklinde konuştu.

DOĞU AVRUPA PAZARINDA YENİ FIRSATLAR KAPIDA 

Dış tecim hacmi öneme alındığında Doğu Avrupa ülkeleri Bulgaristan ve Romanya, Türkiye’nin en mühim ilk 20 tecim ortağı içinde yer almakta. Pandemi ardından bundan sonra tedarik zincirlerinin kısalması ve Batı’ya kayması umut ediliyor. Yeni tasarım edilecek dünya düzeni Türkiye ile AB içinde daha yakın ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla bir üstünlüğü da yanında getiriyor. Ege İhracatçı Birlikleri’nin düzenlemiş olduğu ‘Koronavirüs’ün amaç pazarlarımızdaki seyri’ webinar serisinin sekizinci ayağında pandemi ardından Bulgaristan ve Romanya piyasası masaya yatırıldı.

‘TEMASSIZ’ İHRACAT ÖNEMLİ

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pandemi döneminde temassız ihracata geçilmesi ve önlemler dahilinde Ro-Ro seferlerinin devam etmesinin tedarik zincirinin sürdürülebilirliğinin sağlanması yönünden oldukça önemli bulunduğunu söyledi. Jak Eskinazi, şu verileri paylaştı: “Türkiye geneli ocak-mayıs döneminde Romanya’ya 1 milyar 360 milyon dolarlık, Bulgaristan’a 875 milyon dolarlık dışsatım gerçekleştirildi. Gümrük kapılarının internasyonal yük taşımacılığına denetimli bir halde tekrardan açılması ve gezi yasaklarının kalkmasıyla kendi coğrafyamıza yakın komşu ülkelere ve amaç pazarlarımıza yönelik ihracatımız yeni iş birlikleriyle artarak devam edecek.” 

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama