2020-07-23T08:12:11+03:00
Ana Sayfa Dünya 23 Temmuz 2020 493 Görüntüleme

Grönland krizi sonrası kritik ziyaret… ABD Dışişleri Bakanı Pompeo Danimarka’da

Danimarka Krallığına ilişkin Şimal Kutbu’nda bulunan dünyanın en büyük adası Grönland’ın, geçen sene ABD ile Danimarka içinde polemiğe niçin olmasının sonrasında ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Danimarka’yı ziyaret etti.

AA’nın aktardığı habere gore, İngiltere ziyaretinin sonrasında Danimarka’ya gelen Pompeo, Başbakan Mette Frederiksen, Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Grönland Dışişleri Bakanı Steen Lynge ve Faroe Adaları Dışişleri Bakanı Jenis av Rana ile görüşmelerde bulunmuş oldu.

Pompeo, sabah Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen doğrultusundan Başbakanlık Konutu Marienborg Sarayı’nda kabul edildi.

İkili sarayın bahçesinde yürüyüş yaparak başladığı görüşmesini, konutta oluşturulan heyetler arası görüşmeyle sonlandırdı.

Frederiksen ile görüşmesinin sonrasında Pompeo’nun Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ile görüşmesine, Danimarka’ya bağlı adalardan Grönland Dışişleri Bakanı Steen Lynge Faroe Adaları Dışişleri Bakanı Jenis av Rana da katıldı.

KUZEY KUTBU’NA İLGİ BÜYÜK

Görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Pompeo, Danimarka’nın Çin’e karşı bağlaşık olarak önemine değindi.

Pompeo, geride bıraktığımız sene ABD Başkanı Donald Trump’un, Danimarka Krallığı’na bağlı Şimal Kutbu’nda tespit edilen dünyanın en büyük adası Grönland’ı satın alma önerisini açıklamasının sonrasında, Danimarka ile Şimal Kutbu konusu ile ilgili iş birliklerini çoğaltmak istediklerini altını çizdi.

Pompeo, bunlar dedi:

Çin’i “yerel tehdit” olarak tarifleyen Pompeo, Danimarka’nın, Çin tehdidine karşı da ABD’ye destek olacağına güvendiğini ifade etti.

Danimarka Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ise NATO müttefiki olan iki ülke arasındaki kuvvetli bağlara vurgu yaparak Grönland’a yapmış olduğu 12,1 milyon dolarlık yardım amacıyla ABD’ye teşekkür etti.

Basın toplantısında “Grönland’ın satılması” mevzusunun görüşmelerde gündeme gelip gelmediği sorulan Kofod, Grönland’ın satılması mevzusunun geride bıraktığımız sene kapandığını ve görüşmelerde gündeme gelmediğini, oluşturulan görüşmelerde Şimal Kutbu bölgesinde emniyet ve ticaretin artırılması benzer biçimde konuların ele alındığını ifade etti.

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama