2020-09-07T16:30:25+03:00
Ana Sayfa Ekonomi 7 Eylül 2020 472 Görüntüleme

Gözler Avrupa Merkez Bankası’nda: Faizlerde değişiklik olacak mı?

Tahminlerin üstünde değerlenen euro sebebiyle, küresel piyasalar bu hafta perşembe günü gerçekleştirilecek Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) toplantısına odaklandı.

AA’da bulunan habere bakılırsa, yeni tip koronavirüs salgını (Kovid-19) tedavisine dair haber akışı ve jeopolitik ilerlemeler gündemin odağındaki konumunu korusa da ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yeni para politikası stratejisini açıklaması ve tahminlerin üstünde değerlenen euro sebebiyle perşembe günü gerçekleştirilecek ECB toplantısının önemi arttı.

ECB’nin faizlerde farklılık yapması beklenmezken, tahvil alım uygulaması ve eurodaki değerlenme sebebiyle sözle yönlendirme stratejisinde farklılığa gidilebileceği tahmin ediliyor.

Ekonomik aktiviteye dair pozitif görüşleri destekleyen bilgiler küresel ölçekte devam eder iken, geride bıraktığımız haftanın ikinci %50 sinde bilhassa teknoloji hisselerinde tesirini artıran kar satışları ve sert düşüşler yatırımcıları tedirgin etti.

ABD’de bilhassa teknoloji hisselerinde marttan beri devam eden yükseliş trendi ve hazirandan bu yana kırılan rekorlar ardından perşembe günü tesirini artıran satışlar haftanın son prosedür günü de devam etti.

Cuma günü ABD’de belirtiler ziraat dışı istihdam verisinin ağustosta 1,37 milyon şahıs yükselmesi ve işsizlik oranının yüzde 8,4’e düşmesine rağmen Dow Jones endeksi yüzde 0,56, S&P 500 endeksi yüzde 0,81 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,27 kıymet yitirdi.

Analistler, ABD’de bugün işçi bayramı sebebiyle piyasaların kapalı olacağını söyleyerek, hafta çapında ise cuma günü açıklanacak enflasyon verisinin takip edileceğini ifade etti. Teknoloji hisselerindeki satış baskısının devam edip etmeyeceğinin bütün piyasaların tarafı üstünde belirleyici olacağını söyleyen analistler, dolar endeksinde ise geride bıraktığımız haftaki toparlanma ardından 93 düzeyinin izlenmesi gerekliliğini bildirdi. Dolar endeksi, geride bıraktığımız hafta 91,7 ile Nisan 2018’den bu yana en düşük civarını görmesinin sonrasında toparlanarak haftalık bazda yüzde 0,7 artışla 92,98’e çıktı.

Avrupa doğrultusunda, cuma günü hisse piyasalarında satıcılı bir seyir seyredildi. Euro/dolar paritesindeki yükseliş eğiliminin geride bıraktığımız hafta konumunu sınırı olan da olsa düzeltmeye bırakmasına rağmen hisse senetleri, haftanın son prosedür günlerindeki satıcılı seyirle bundan önceki hafta kapanışına bakılırsa averaj yüzde 1’in üstünde kıymet yitirdi. Haftanın son prosedür gününde ise Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,65, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,88 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,89 geriledi.

İngiltere ile Avrupa Birliği arasındaki müzakerelerde şimdilik somut bir gelişme sağlanamaması ve anlaşmasız Brexit’in yeniden gündeme gelmesi piyasalar üstünde baskıya niçin olurken, ECB’nin perşembe günkü kararları ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları gündemin odağında bulunmantadır.

Bugün Asya piyasalarında karışık bir seyir izleniyor. Çin’de belirtiler bilgilere bakılırsa, ihracatın ağustosta yüzde 9,5 ile beklentilerin üstünde yükselmesine rağmen kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,5 ve Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 kıymet yitirdi, Cenup Kore’de Kospi endeksi ise yüzde 0,5 terfi etti.

Vatan içerisinde, cuma günü ABD ve Avrupa borsalarından pozitif ayrışan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,93 kıymet kazancıyla 1.086,32 puandan tamamladı. Geride bıraktığımız haftayı 7,4359’dan tamamlayan dolar/TL ise bugün bankalararası pazarının açılışında 7,4410 orantısında prosedür görüyor.

Analistler, bu haftanın veri gündeminde vatan içerisinde perşembe günü işsizlik, cuma günü cari işlemler dengesi, vatan haricinde ise perşembe günü ECB’nin faiz sonucu ve cuma günü ABD’nin enflasyon bilgilerinin öne çıktığını söyleyerek, teknik yönden BIST 100 endeksinde 1.120 düzeyinin direnç, 1.070 puanın yardım konumunda bulunduğunu kayıt etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek bilgiler şu şekilde:

10.00 Türkiye, ağustos ayı finansal yatırım araçlarının gerçek getirileri

11.30 Euro Bölgesi, eylül ayı yatırımcı emniyet endeksi

17.30 Türkiye, ağustos ayı Gömü nakit gerçekleşmeleri

Haberci Android Uygulama
Haberci Android Uygulama